VOIKO AIVOJEN HERMORATOJA MUUTTAA?

Voiko aivojen hermoratoja muuttaa? Ja mikä tärkeintä, onko mahdollinen muutos pysyvä? Törmäsin tähän aiheeseen syvällisemmin opiskellessani NLP:tä, ja mitä pidemmälle aihetta opiskelin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin.

Uskon, että aihe kiinnostelee myös sinua, joten tässä sinulle pieniä maistiaisia siihen liittyen.

Voiko aivojen hermoratoja muuttaa?

Aivomme sisältävät miljoonia hermoratoja, joiden tehtävänä on huolehtia siitä, että ylipäänsä pysymme elossa.

Sinne on esimerkiksi tallentuneet kaikki asiat, mitä elämämme aikana on tapahtunut, mitä olemme nähneet, haistaneet, tunteneet, kokeneet jne.

 Myös uskomuksemme elämästä ovat muovautuneet osittain tallentuneiden hermoratojemme välityksellä.

Uskomushan syntyy, kun jokin asia toistuu mielessäsi useamman kerran samansisältöisesti.

Kuvitellaan vaikkapa tilanne, että olet pieni lapsi, ja näet maassa kipittävän hämähäkin. Ennen muiden (yleensä vanhempien tai sisarusten, kun kyseessä on lapsi) sinulle syöttämää ehdollistamista suhtaudut hämähäkkiin neutraalisti.

Todennäköisesti yrität ottaa sen käteesi, koska aivojen hermoratojen DNA-muistiin on tallentunut tuhansien vuosien aikana hyödylliseksi opittu keino, syöminen.

Mutta sitten tapahtuu kummia. Juuri, kun olet saamassa hämähäkkiä käteesi, syöksyy äitisi/isäsi/siskosi paikalle ja karjaisee ”ÄLÄ KOSKE SIIHEN!”. Säikähdät vaistonvaraisesti, koska alitajuntasi muistaa, että karjaisu on asia, jolloin pitää paeta.

Tuolla samaisella hetkellä tallentuu myös hermoratoihisi uusi tieto, jonka mukaan hämähäkki on asia, jota pitää pelätä.

Seuraavan kerran, kun näet hämähäkin, et todennäköisesti ole siitä enää kiinnostunut, vaan ehkä jopa hieman peloissasi. Tilanteen voisi vielä tässä vaiheessa helposti korjata, jos paikalle sattuisi henkilö, joka ei pelkää hämähäkkejä.

Mutta sinulla käy huono tuuri. Isoveljesi sattuukin paikalle, ja näppää hämähäkin käteensä ja uhkaa heittää sen päällesi. Säikähdät vaistovaraisesti veljesi tekemiä äkkinäisiä liikkeitä, ja samalla hetkellä aivosi myös yhdistävät jälleen hämähäkin, pelon sekä säikähdyksen.

Enempää ei tarvita. Hermorataan jo aiemmin tallentunut tieto pelottavasta hämähäkistä vahvistuu, ja jatkossa, kun näet hämähäkin, säikähdät, jolloin rata vahvistuu jälleen entisestään. Lopulta aivoihisi kehittyy myös uskomus, että hämähäkit ovat pelottavia ja niitä täytyy varoa.

Miten muutos voidaan toteuttaa

Jos olemme toistaneet tiettyjä ajatusmalleja lähes automaatiolla vuosikymmeniä, voit olla varma, että menee hetki muuttaa niitä.

Avain muutokseen on tietoisuus siitä, miten ajatukset syntyvät, ja erityisesti, miksi niille on kehittynyt joko positiivinen tai negatiivinen sävy mielessäsi.

Ajatus itsessäänhän on vain ajatus. Sinä itse annat sille painoarvon oman uskomuskarttasi pohjalta.

Ja jotta asia olisi vielä hieman monimutkaisempi, uskomuksesi elämästä eivät todellakaan ole täysin sinun omia, tietoisesti valitsemiasi uskomuksia, vaan olet saanut ne jo elämäsi ensimetreiltä läheisiltäsi.

Et myöskään ole tietoinen kaikista uskomuksistasi, vaan suurin osa niistä asustelee alitajunnassasi, josta ne sitten putkahtelevat esiin mitä kummallisimmissa tilanteissa.

NLP:ssä (Neurolingvistinen ohjelmointi) käsitellään paljon ns. loogisia tasoja, joiden avulla asiakas pystyy helpommin muokkaamaan haitallisia uskomuksiaan.

Käyn läpi jonakin päivänä tarkasti nämä tasot, niin voit niiden avulla muokata omia rajoittavia uskomuksiasi unelmiesi tieltä.

Voin kertoa sinulle jo ennalta, että esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, lohtusyöminen, masennus yms. ihmisiä usein vaivaavat rajoittavat toiminnot ovat lopulta melko helpostikin muokattavissa, kunhan olet motivoitunut tekemään muutoksen.

Missä kohdin yleensä mennään metsään?

Olet ehkä koittanut elämäsi varrella muuttaa jotakin haitallista ja rajoittavaa toimintatapaa arjessasi. Jostain syystä et kuitenkaan ole aidosti onnistunut selättämään tätä ongelmaa, vaan olet vajonnut uudelleen ja uudelleen samojen ikävien tottumusten pariin.

Se ei ole lainkaan ihme, sillä jos et ole tietoinen mielen loogisista tasoista, et yksinkertaisesti pääse tarpeeksi syvälle mieleesi tehdäksesi tarvittavat uudelleen ohjelmoinnit.

Mutta älä ole huolissasi, autan sinua saavuttamaan haluamasi muutokset elämässäsi. Ja tulet hämmästymään, kuinka nopeasti saat aikaan pysyviä, ihania muutoksia rajoittavien toimintojen ja uskomusten tilalle!

Myös unelmasi, jotka malttamattomana odottavat toteutumistaan, ovat jumissa osittain juuri näiden vääränlaisten uskomustesi takana. Kun muutat uskomuskarttasi, kaikki muuttuu. Sen on pakko muuttua, koska sinä et ole enää samanlainen.

Pyydänkin sinua nyt miettimään rauhassa, oletko aidosti valmis muutokseen. Sillä asiat, joita tulen käymään kanssasi läpi, tulevat muuttamaan tapaasi ajatella asioista.

Tällöin myös ympäristösi joutuu reagoimaan ”uuteen sinuun”, koska et enää sovi siihen muottiin, jossa heidän uskomuskartassaan olet ollut.

Tämä ekologinen muutos ei aina suju kivuitta, mutta jos mikään ei muutu, ei mikään muutu. Mieti, mistä olet valmis luopumaan.

Kerää voimia kohdata läheistesi mahdollinen vastarinta, ja ennen kaikkea, valmistaudu siihen, että SINÄ ITSE et välttämättä enää halua olla siinä tilassa, yhteisössä, suhteessa, missä nyt olet.

Saatat ehkä havahtua ajatukseen, että sinun on aika kasvaa seuraavalle tasolle henkisesti.

Tässä pieni pintaraapaisu hermoratoihin liittyen. Pysy messissä, luvassa lähiaikoina PALJON mielenkiintoista asiaa aiheeseen liittyen!

Aurinkoista päivän jatkoa, rakas ystäväni!

Saatat pitää myös tästä artikkelista: ”Näin saavutat unelmasi