VINKKEJÄ RIIPPUMATTOILUUN

Riippumattoilu luonnon helmassa on enenemässä määrin kasvattanut suosiotaan riippumattomien retkeilijöiden keskuudessa.

Eikä pelkästään retkeilijöiden, vaan ihan tavismökkeilijäkin haluaa kokeilla mökin turvallisessa pihapiirissä tätä ihastuttavaa tapaa rentoutua.

Tässä muutama hyvä vinkki riippumattoiluun:

  • hanki riippumatto, jonka materiaali on venymätöntä, kuten vaikkapa polyesteristä valmistetut. Nylonista tehdyt ohuet ja kevyet riippumatot venyvät.
  • osta tarpeeksi pitkä riippumatto. Hyvä muistiohje on oma pituus + metri. Matossa pitäisi pystyä makaamaan suorassa asennossa kulmasta kulmaan vinosti kankaaseen nähden.
  • myös leveys on tärkeää. Valitse vähintään 150cm leveä riippumatto.

Riippumaton kiinnitys

Ammattilaiset suosittelevat 30 asteen kulmaa kiinnityspisteissä. Silloin makuuasento on parhaimmillaan. Kiristys ei saa olla liian tiukka eikä liian löysä.

Muista käyttää ns. puunhalaajia. Näin varmistat, että puu ei vahingoitu, kun kiinnität riippumaton siihen.

Esim. leveä kuormaliina toimii oikein hyvin. Kietaise se puun ympärille, sen jälkeen kiinnitä maton narut remmeihin karabiineilla.

Muista lämpöeristys!

Vaikka kuinka tuntuisi illalla, että on lämmintä, älä unohda lämpöeristystä! Yöllä on ikävä herätä kylmään. Ammattilaiset käyttävät lämpöeristeenä alushuopaa, joka laitetaan maton ja maan väliin.

Näin maasta ei pääse hohkaamaan kylmää ylös. Jos muuta alushuopaa ei ole tarjolla, laita maahan pressu, ja sen päälle vaikkapa vanha räsymatto.

Voit laittaa mukavuutta lisäämään makuualustan riippumattoon sisälle, tähän tarkoitukseen käy hyvin solumuovi yms. patjat.

Suojaan öttiäisiltä ja sateelta

Sääskiltä ja kaikenmaailman muilta öttiäisiltä kannattaa suojautua hyttysverkolla. Kunnollisissa retkeilyriippumatoissa sellaset ovat kiinteinä, mutta saatavilla on myös irrallisia hyttysverkkoja.

Myös sateeseen kannattaa varautua jonkinlaisella katoksella, tarpilla.

Suomessa kunnon retkeilytarvikkeita maahantuo ainakin Biwak. Mikäli haluat nukkua ulkona ihan kunnon sängyssä, käy tutustumassa tästä artikkeliini, jossa kerron, miten se onnistuu helpoiten!