VANHAN KIRJAN UUSI ELÄMÄ – KOLME LOISTAVAA DIY-IDEAA!

Vanhan kirjan uusi elämä -postauksessa kerron kolme kivaa DIY-ideaa selkein kuvin ja ohjein.

Teimme joskus vuonna nappi ja lanka siihen maailmanaikaan hyvinkin edistyksellisen käsityöopettajamme ohjeilla vanhasta kirjasta penaaleita. Tämän hauskan idean avulla teet taatusti ainutlaatuisia lahjoja ja vaikkapa tuliaisviemisiä ystävillesi ja läheisillesi.

Näitä tarvitset vanhan kirjan uusi elämä – projektiin

Hanki kirja, jonka kannet sopivat valitsemaasi teemaan. Jos haluat lahjasta erityisen merkityksellisen, valitse kirja, jonka nimi merkitsee jotakin saajalleen.

Päätä, mistä materiaalista haluat tehdä kannen fiksauksen, kankaasta, servietistä tai vaikkapa vanhasta palapelistä. Voit myös maalata kannet akryylimaaleilla, lisätä liimaamalla bling blingiä jne. Tässä hommassa vain mielikuvitus on rajana!

Varaa tarvittavia materiaaleja sen mukaan, miten päätät koristella kannet, todennäköisesti tarvitset ainakin :

  • liimaa
  • serviettilakkaa
  • kangasta
  • vetoketjun
  • pyykkipoikia
  • mattoveitsi
  • alusta
  • sivellin maalin levitykseen
  • koristenauhoja, helmiä jne.
  • ja tietysti se kirja 😊

Etene näin

Irrota kirjan kannet itse kirjasta varovasti mattoveitsellä. Kirjaa voit lukea ja käyttää vielä hyvin irrotuksen jälkeenkin, kunhan irrotat sen niin, että se pysyy kasassa.

Käytä kirjan suojapapereita irrotetussa kirjassa, niin saat ikään kuin pokkarin kovan kirjan sijaan.

Etene irrottamisessa varovasti, ettet leikkaa kanteen reikää.

Jos teet kannen koristelun kankaasta, leikkaa kangas ja liimaa se kansiin (leikkaa kangas samalla lailla kuin leikkaisit kontaktimuovia kirjaa päällystäessäsi).

Mikäli kanteen tulee pieniä yksityiskohtia, bling blingiä jne., ne kannattaa lisätä vasta lopuksi, jotta ne eivät irtoa vetoketjun liimausvaiheessa.

Liimaa vetoketjun ympärille reunakangas. Ensin päät, sitten reunat. Mitä leveämmän reunakankaan teet, sitä tilavamman penaalin saat. Anna kuivua. Voit käyttää hiustenkuivainta nopeuttamaan kuivumisaikaa.

Aloita vetoketjun liimaaminen kirjan alaosasta. Liimaa ensin kirjan toinen kansi ja anna kuivua. Älä liimaa vielä keskikohtaa, se liimataan siinä vaiheessa, kun liimaat toisen kannen paikoilleen.

Kun liimaus on hyvin kuivunut, liimaa toinen puoli sekä keskikohta. Käytä pyykkipoikia apuna.

Jos haluat, voit liimata sisäpuolelle kankaan, näin penaali näyttää siistiltä myös avatessa. Voit halutessasi laittaa esim. ilmastointiteipillä vahvistukset sisäkohtaan, tällä saat piilotettua myös ylimääräisen vetoketjun. Lisää teippi ennen sisäpuolen kangasta!

Erilaisia pinnoitusvaihtoehtoja

Jos pinnoitat kannet palapelillä, kannattaa niiden päälle sivellä kerros serviettilakkaa. Näin kannet eivät ole niin herkkiä esim. kosteudelle (palapelistä lähtee todella helposti pintapaperi pois kostuessaan).

Jos teet servietistä pinnan, huomioi pohjan väri. Itse liimasin pari kerrosta talouspaperia (irrota ensin paperista kerrokset erilleen), ja vasta niiden päälle itse servietin (servietistä myös ainoastaan päällimmäinen kerros!).

Kokeilin liimata serviettilakalla suoraan kannen päälle, jolloin kannen pohjaväri tuli todella rajusti esiin, ja servietin kuvaa ei näkynyt juuri lainkaan.

Kangaspinnoitus on nopea ja helppo, ja erilaisilla koristenauhoilla yms. pystyt muokkaamaan pinnasta vaikka kuinka upean!

Toinen penaali korteille

Tein toisen penaaleista joulukorteille. Liimasin kirjan sivuille kankaasta kolmiot, ja pinnoitin myös sisäpuolen. Pinnoituksessa voisi aivan hyvin käyttää vaikkapa vanhoja kortteja, joulupaperia, adventtikalenteria…mikä vain silmää miellyttää 😊

Muita vaihtoehtoja kuin vetoketju

Voit myös halutessasi tehdä kirjan kukkarotyylisesti käyttäen kukkaronlukkoa. Teen lähiaikoina postauksen, jossa käytän kauniita kukkaronlukkoja, lisään linkin tähän artikkelin valmistuttua.

Muista lisätä oma etikettisi, sillä saat lahjasta vieläkin uniikimman.

Katso hauska infograafi tästä projektista, voit käyttää sitä halutessasi hyvänä mindmappina!

Kokonaisuus ratkaisee

Palapelillä koristeltu penaali tuli itselläni käyttöön vanhojen vetoketjujen säilyttämiseen. On hienoa, että pystyin tämän projektin avulla kokoamaan yhteen esineeseen monta tärkeää muistoa.

Palapeliä katsoessani muistan mukavat yhteiset hetket perheeni kanssa sitä tehdessämme. Penaalin sisäkangas muistuttaa minua veljestäni, ja itse kirja oli todella mielenkiintoinen lukukokemus.

Lisäksi penaalin vetoketjun ratkoin poikani vanhasta takista, joka oli hänen ensimmäinen ”isojen” poikien takki yläasteelle mennessään.

Upeita muistoja muisteltavaksi, vai mitä, yhdessä paketissa!

Ajattele, miten hienon penaalin voit tehdä lahjaksi yhteisistä muistoistanne vaikkapa vanhoja valokuvia hyödyntäen (serviettitekniikalla esim. liimaat kuvia kanteen).

Mielikuvitus saa äkkiä siivet alleen lukiessa penaalissa olevaa kirjan nimeä, joten suosittelen lämpimästi säilyttämään myös itse kirjan, sillä on hyvin todennäköistä, että penaalin saaja haluaa lukea myös kyseisen kirjan 😊

Ja yllätys on täydellinen, jos lisäät kirjan väliin vaikkapa kuvan jostakin yhteisestä hetkestänne.

Itselläni lähti tämän(kin) projektin myötä jälleen hommat lapasesta, joten luvassa on useampikin kirpparikierros juuri sen täydellisen kirjan löytämiseksi!

Ja mikä parasta, vanhan kirjan uusi elämä – projekti antaa paljon iloa sekä itselleni, että lahjan saajalle, ja myös luonto kiittää kun kierrätetään!

Tein muuten samoilla tulilla myös ompeluneuloille säilytyspurkin, eikös tullutkin soma 🙂

Olkaamme kiitollisia luovuudesta, se on nimittäin yksi hienoimmista lahjoista tässä elämässä!

Kiitos kun jaat postausta eteenpäin, arvostan sitä todella paljon!