Tympiikö ulkohuussin tyhjennys?
Yhteistyössä Adlibriksen kassa. Affiliate-linkit merkitty *)-merkillä.
Älä välitä, et ole ainoa, jota ulkohuussin tyhjennys etoo! Itse olen suvereenisti ulkoistanut tehtävän karskimmille henkilöille, koska minusta ei siihen vain yksinkertaisesti ole. piste.
En oikeasti tiedä juuri mitään epämiellyttävämpää toimenpidettä mökkeilyssä kuin ulkohuussin tyhjennys. Onneksi nykyään huussi asioihin on monenlaisia vaihtoehtoja. Tässä muutamia:
- kompostikäymälä
- polttava käymälä
- kuivakäymälä
- pakastava huussi
- kemiallinen wc
Eli vaikuttaisi siltä, että isommaksi ongelmaksi tulee valinnan vaikeus, jälleen!
Mikä toimisi parhaiten teidän mökillä?
Asiaa kannattaa lähteä lähestymään sen mukaan, mitä reunaehtoja mökki asettaa. Pitääkö wc:n olla sisätiloissa, onko tila käytössä ympäri vuoden? Tarvitaanko sähköä ylläpitoon?
Löysin Biolanin sivuilta erittäin kattavan kuvauksen eri huussi vaihtoehdoista. Sivuilla oli hyvin eritelty kunkin vaihtoehdon plussat ja miinukset. Hinnat löytyvät hyvin heidän verkkokaupastaan.
Kompostikäymälän tyhjennys
Tällä hetkellä vahvimpana vaihtoehtona pidän kompostikäymälä Ecoa, koska siihen voi halutessaan kompostoida myös muut biojätteet. Tämä osaltaan tehostaa kompostin toimintaa.
Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua kärpäset, jos kompostiin laittaa paljon liha ja -kalajätteitä, eikä peittele niitä tarpeeksi hyvin kuivikkeella.
Tyhjennys on helppoa tehokkaan kompostoinnin ansiosta. Kuluvan kesän sisältö otetaan kierrätykseen seuraavana keväänä ennen huussin käyttöönottoa lapiolla tyhjennysluukun kautta.
Ja kertynyt suotoneste on myös tehokas lannoite. Sitä toki täytyy varastoida n. vuosi ennen käyttöön ottoa. Nesteen kertymistä kannattaa tarkkailla alussa, mutta ajan myötä tyhjennysvälit vakioituvat.
Satunnainen talvikäyttö on myös mahdollista, sisältö lähtee kompostoitumaan ilmojen lämmettyä.
Ohjeet laitteen käyttöönottoon ja käyttöön liittyen ovat hyvät ja selkeät, siitä iso plussa Biolanille!
Millaisen ulkohuussin rakennat?
Varsinainen huussirakennus on kohtuullisen helppo tehdä myös itse. Tarjolla on myös ns. elementtipaketteja eri rautakaupoissa, joissa asiakkaalle jää lähinnä niiden kasaus paikan päällä.
Ennen kuin innostut ulkohuussia rakentelemaan, mieti, tuleeko sinne lattian päälle sijoitettava pytty, vai pitääkö pytty sijoittaa osin lattian alapuolelle. Esimerkiksi tämä kompostikäymälä Eco sijoitetaan osin lattian alapuolelle.
Tai voi tietysti tehdä myös portaan pytylle. Myös tyhjennyssuunta kannattaa miettiä, sekä nestekanisterin sijoittelu.
Ja tärkein kaikista, miellyttävä näkymä sydämenmuotoisesta kurkistusaukosta huussin ovessa kruunaa helpotuksen!
Löysin Adlibriksestä Osmo Perälän kirjoittaman *) ”Pihanrakennuskirja” -teoksen, sieltä löytyy ulkohuussin teko ohje, sekä paljon muitakin hyviä ja selkeitä ohjeita erilaisiin piharakennuksiin!