Upea, rustiikkinen tiiliseinä esimerkiksi keittiössä, on ehdottomasti kaiken sen tekemiseen käytetyn ajan ja vaivan arvoinen, joten jos yhtään haaveilet sellaisen tekemisestä, niin suosittelen lämpimästi, tulet todellakin rakastumaan siihen!
Käyn tässä postauksessa läpi vaihe vaiheelta, miten itse tein tiiliseinän sisälle muuraamalla.
Tiiliseinä sisälle muurattuna
Teimme keittiöremontin jokunen aika sitten, ja halusin uuteen keittiöön rustiikkista ja ajatonta tunnelmaa.
Olen aina ihastellut vanhoja, upeita tiiliseiniä talon sisällä. Niistä suorastaan huokuu juuri sellainen ihana, kodikas fiilis rosoisine saumauksineen, joten ei muuta kuin kauppaan koristetiilien ja laastin hakuun.
Materiaaliksi valikoitui koristetiili, joka on ulkonäöltään, sekä -tunnoltaan samanlainen kuin oikea tiili, mutta työstettävyyden kannalta huomattavasti kevyempi vaihtoehto.
Koristetiili on nimittäin vain n. sentin vahvuinen, joten se ei myöskään vie kallisarvoisia neliöitä, jos kyseessä pieni tila.
Meillä tiiliseinää tuli yhden koko seinän verran, sekä toiselle seinälle välitilan verran. Toisella seinällä oli jo valmiiksi levy takana, joten sitä ei tarvinnut lähteä uudelleen levyttämään. Toisella seinälle levytys tehtiin saneerauslevystä.
Työvaiheita ennen ja edetessä
Seinät käsiteltiin primerilla, jolla varmistetaan se, että laasti varmasti tarttuu hyvin alustaan.
Nykyisin myös suositellaan laitettavaksi vedeneritys tiskialtaan taakse. Itse pidän sitä hieman jo liioiteltuna toimenpiteenä, sillä yleensä altaiden ja hanojen kohdille tulee välitilaan jokin suojalevy anyway.
Me laitoimme seinän suojaksi välitilaan, sekä lieden kohdalle, turvalasin.
Halusin seinästä mahdollisimman eläväisen näköisen, joten päätin muurata sen 3:lla erikokoisella tiilellä. Se vaati hieman enemmän työtä, kuin perinteinen muuraustyyli, mutta lopputulos on kyllä ihana.
Tärkeintä muurauksessa kuin muurauksessa on se, että pystysaumat eivät tule samaan kohtaan kerroksen vaihtuessa.
Joten, jos aloitat työn kokonaisella tiilellä, tulee aloitus seuraavalla rivillä puolikkaalla. Ja kolmas rivi taas kokonaisella. Jne…
Fiksu ihminen mittaa seinän pituuden, ja suunnittelee tarkasti, kuinka monta tiiltä matkalle menee saumat huomioon ottaen. Ja uskon, että olet fiksu. Jos et, niin kärsit. Myös muuraustyössä 😊.
Lisäksi kannattaa pyrkiä pienentämään muutamalla asteella huoneen lämpötilaa ennen työn aloittamista. Sillä keinoin saat joitakin minuutteja enemmän aikaa tiilten muuraamiseen.
Tässä vielä vaiheet eriteltynä:
Aloitin muurauksen 5mm korkeammalta kuin tuleva pöytälevy. Leveän kattolistan ansiosta(sekä jakamalla saumavarat tasaisesti), pystyin suunnittelemaan muurauksen niin, että näkyville tuli vain täysiä tiilirivejä.
Useat aloittavat muurauksen myös rivin,parin verran alempaa, kuin tuleva pöytälevy, mutta itse halusin, että tiili alkaa samasta tasosta pöytälevyn kanssa (silikonisauma huomioiden).
Pakastimen ja jääkaapin taakse en laittanut muurausta lainkaan, vaan ainoastaan sinne, missä seinä on näkyvillä.
Mittaa tarkasti sekä pituus, että korkeus alueelta, mihin muuraat, ja muista huomioida saumaukset. Pyri siihen, että et joudu muuraamaan näkyville paikoille kapeita siuruja, ne eivät näytä hyviltä.
Jos näyttää siltä, että joudut ylimmäisen rivin tekemään kapeasta siurusta, niin
- aloita muuraus alempaa, tai
- pyri leventämään saumauksia joka kierrokselta
✔️ Puhdista sekä seinä, että tiilet pölystä.
✔️ Lisää primeri seinälle. Tee myös vedeneristys halutessasi sille seinälle, mihin altaat tulee.
✔️ Ruuvaa lauta seinään kiinni siihen kohtaan, mistä haluat, että muuraus lähtee. Tarkista laudan suoruus vatupassilla. Jos ensimmäinen rivi lähtee vinoon, sitä on toooooodella hankala korjata puolessa välissä muurausta 😊
Jos muurauksen on tarkoitus lähteä lattiatasosta alkaen, kannattaa siinäkin tapauksessa varmistaa, että lattiapinta on vaaterissa.
Jos ei ole, niin aloita muuraus parin tiilirivin verran korkeammalta (muista ottaa saumat huomioon!). Muurattuasi yläosan, poista lauta/rima ja muuraa lopuksi alimmat rivit paikoilleen.
Mieti valmiiksi, minkälaisen laatoituksen haluat tehdä. Teetkö perinteisen, kalanruoto kuviolla, kolmen koon…vaihtoehtoja on monia.
Joudut vähintäänkin muutamia tiiliä leikkaamaan keskeltä poikki, joten ne kannattaa tehdä valmiiksi. (Muista pyyhkiä pölyt tiilistä sen jälkeen, kun olet leikannut ne, sekä hioa terävät reunat hiekkapaperilla).
Koristetiiliä on helppo työstää rälläkällä. Myös tiilileikkuri (giljotiini) käy hommaan hyvin. Ohut koristetiili katkeaa myös muurarinvasaralla napsauttaen.
Muurasinvasaran käyttö vaatii jonkin verran harjoittelua, joten suosittelen käyttämään ensi alkuun leikkuria tai rälläkkää, ovat nimittäin ihan kohtuullisen hintaisia nämä koristetiilet 😊
✔️ Levitä saneerauslaastia laastikammalla. Älä levitä laastia kerralla liian isolle alueella, sillä tartunta-aika on laastilla yllättävän lyhyt.
✔️ Käytä tiilien välissä 10-15mm vahvuista köyttä. Tällä varmistat sen, että tiilet eivät pääse valumaan kuivuessaan.
✔️ Poista köysi varovaisesti vasta sitten, kun tiilet ovat kiinnittyneet alustaan.
✔️Tee saumaus seuraavana päivänä. Oikeaoppisessa muurauksessa saumaus tehdään saumaraudalla (tai putkenpätkällä.) puolen tunnin/tunnin sisällä varsinaisesta muurauksesta ylimääräiset muurauspurseet poistaen.
Muuratessa koristelaattoja ei saneerausslaastia tietysti käytetä niin paljoa, että sitä valuisi pitkin tiiliä. Joten koristetiilet saumataan hieman toisin.
Helpoiten saumaus onnistuu lisäämällä sauma-aine pursotinpussilla saumojen väliin, ja sen jälkeen muotoilet saumat joko putkenpätkällä, puutikulla yms. riippuen siitä, millaiselta haluat sauman näyttävän.
Itse halusin, että seinä näyttäisi siltä, kuin se tosiaan olisi oikeasti muurattu ja ronskisti vain vedetty purseet pois muurauksen lopuksi.
Aivan kuten ennen vanhaan, kun käytettiin käsin poltettuja tiilejä. Niitä oli täysin mahdoton saumata mitenkään tarkasti, koska niiden reunat olivat aina hieman röpelöiset.
✔️ Puhdista tiili n 1/2h kuluttua kostealla liinalla saumattuasi. Sauma-aine tarttuu todella tiukasti kiinni tiileen, joten tätä työvaihetta ei kannata jättää myöhemmäksi.
Varo kuitenkin, että et paina vahingossa sauman kohtaa liinalla. Itse tein niin, että saumasin muutamia rivejä, ja sitten pyyhin varovasti tiilet, ja taas saumasin, pyyhin, jne…
✔️Saumausta kannattaa kevyesti suihkutella sumutepullolla kerran pari seuraavan vuorokauden aikana, jotta se ei kuivu liian nopeasti. Liian nopea kuivuminen aiheuttaa halkeamia saumaukseen.
✔️ Kun saumaus on kunnolla kuivunut, suihkuta lopuksi tiilien ja saumauksen päälle kivisuoja-aine. Se estää lian ja kosteuden imeytymisen tiileen ja saumoihin.
Sauman sävyllä on iso vaikutus lopputulokseen.
Olen puhdistanut seiniä kevyesti imuroimalla. Suoja-aineen ansiosta mahdolliset roiskeet on ollut helppo pyyhkiä pois tiilen pinnasta. Suoja-ainetta kannattaa suihkaista lisää muutaman vuoden välein.
Ostin tiilet, laastit ja saumausaineen Bauhausista. Myös käsinhakatut Terca-koristetiilet (Wienerberger) ovat upea vaihtoehto.

(Kuva lattiasta Kiddkos Pixabaystä)