SEINÄÄN UPOTETTU KIRJAHYLLY

 

Näin muutamia vuosia sitten lehdessä vanhan talon, jonka olohuoneeseen oli tehty koko seinän levyinen seinään upotettu kirjahylly. Olihan se upea! Innostuin siitä niin paljon, että päätin toteuttaa samanlaisen myös omaan olohuoneeseen!

www.mykoti.net

Ikkunoiden entisöinti

Ihan ensimmäiseksi aloitin vanhojen ikkunoiden metsästyksen. Jälleen avukseni riensi rakas veljeni, joka oli nähnyt juuri oikeanlaisia vanhoja ikkunoita erään navetan ullakolla.

Ikkunat olivat kohtuullisen heikossa kunnossa. Muutamat olivat jo niin haperoita, että niitä ei voinut käyttää lainkaan, mutta osasta sain fiksaamalla todella hyvät.

Jotta ruudukot olisivat täydelliset, tein niihin sievät kartano-tyyliset rimoitukset. Kartano tyyli syntyy myös siitä, kun laitat alaosaan korkeammat ikkunat kuin ylös.

www.mykoti.com

Rakenteet seinään upotetulle kirjahyllylle

Seuraava vaihe oli tehdä rakenteet seinään. Tässä kohdin kannattaa kiinnittää huomiota kunnon materiaaleihin, jotta hyllystä tulee tukeva. Mieti valmiiksi hyllyjen välit niin korkeus, kuin pituus suunnassa.

Jotta hyllyt kannattelevat tarpeeksi hyvin, älä tee liian pitkiä välejä pystyrakeinteisiin. Jos käytät korkeita ja kapeita ikkunoita, on looginen vaihtoehto tehdä rungot ikkunan leveyden mukaan. Tällöin pystyt eivät näy eri kohdista, kun seinä on valmis.

Tein tasot karvalankusta, jotka maalasin. Toki tässä voi käyttää myös hiottua lautaa, mutta itse halusin valmiin kokonaisuuden olevan rosoinen, koska myös ikkunat ovat entisöity rustiikkisella tyylillä.

Laitoin varalta vielä alatuet niiden hyllyjen alle joiden päälle tulee painavampia kirjoja.

www.mykoti.net

Ovien saranointi

Halusin, että ovet ovat samalla tasolla seinälinjan kanssa. Tämä onnistuu, kun käytät saranoita, jotka tulevat ikkunan ja rungon päälle ulkoapäin katsottuna.

Kehystin hyllyn ulkoapäin leveillä listoilla, samoilla, joita on olohuoneessa muutoinkin. Tämä viimeistelee hyllyn kivasti ja liittää sen luontevasti muuhun ympäristöön.

Tekisinkö uudestaan?

Kokonaisuutena hylly on todella helppo tehdä. Suurin työ oli ehdottomasti ikkunoiden entisöimisessä. Jos haluat lopputuloksesta rustiikkisen, älä fiksaa ikkunoita liikaa.

On parempi, että niissä näkyy elämisen jälki. Jollet voi tai halua tehdä ikkunan entisöintiä itse, kannattaa hyödyntää ammattioppilaitoksia, joissa valmistuu puusepäksi. Siellä tarvitaan usein opiskeluja varten oikeita projekteja, joten voit saada edullisemmin tämän työvaiheen heidän kauttaan.

Olohuoneen kuningatar

Tämä seinä on olohuoneemme kuningatar. Sitä ihailevat myös vieraamme, ja aika moni onkin ottanut siitä itselleen idean omaan kotiinsa.

Haluaisin vielä lisätä oviin kauniit vetimet, mutta en ole vielä päässyt itseni kanssa lopputulokseen siitä, että mitkä valitsisin! Bellapuoti.comin kautta löytyy netin kautta tilattavia vetimiä jokaiseen makuun, ja jälleen, vaikeinta on valita se ihanin!