KIPSILEVYYN SOVELTUVA RUUVI JA MUITAKIN TÄRPPEJÄ RUUVAUKSEEN

Tiedätkö millainen ruuvi sopii mihinkin? Jos tiedät, niin mahtava juttu!

Mutta jos kuulut tähän suhteellisen suureen joukkoon ihmisiä, jotka eivät ammatikseen ruuveja käytä, niin saat tästä artikkelista muutaman tärpin mm. kipsilevyn ruuvaamiseen.

Olen tehnyt aiheesta myös syventävän artikkelin, jossa perehdymme ruuvien anatomiaan todella syvälle, suosittelen tutustumaan siihen, sillä sen jälkeen voit kävellä varmoin askelin ruuvikauppaan!

Kipsilevyyn soveltuva ruuvi

Kipsilevyjä ruuvatessa MUISTA käyttää

  • EK kipsilevyyn (erikoiskova kipsilevy) EK ruuveja
  • tavalliseen kipsilevyyn tavallisia kipsilevyruuveja

Huomioi tausta, mihin olet levyä ruuvaamassa. Teräsrankaan on eri ruuvit kuin puuhun (kierteen rakenne).

  • Jos vedät EK kipsilevyyn normaalin kipsilevyruuvin, nostaa se ikävän pahkan levyyn ja joudut tekemään kovemman homman tasoitusvaiheessa.
  • Taas puolestaan EK kipsilevyruuvi painuu liian syvälle tavalliseen kipsilevyyn, koska kanta on suhteellisen pieni.

Jos taustalla on vahvaa terästä, käytä porakärkistä kipsilevyruuvia.

kipsilevyruuvit

Kuitusementtilevyn ruuvaus

Kuitusementtilevyjen ruuvaukseen on omat ruuvinsa. Käyttäessäsi porakärkistä kuitusementtilevyruuvia vältyt esiporauksen teolta.

Jotta puu ei halkeaisi

Jotta puu ei halkeaisi ruuvatessa (erityisen suuri vaara, jos olet ruuvaamassa isoja ruuveja, kovaa puuta tai läheltä reunaa), niin kannattaa käyttää ruuvia, jossa on leikkaava kärki. Vältyt monelta harmistukselta!

Ruuvauskärjet ja ruuvin koko

Myös ruuvauskärjissä on isoja eroja. Niistä tarkemmin syventävässä artikkelissa. Onneksi suorauraruuveja ei tänä päivänä juurikaan enää käytetä, kuin koristemielessä, niiden ”ihanuudesta” kun saa ihan tarpeeksi vanhaa purkaessa!

Huomioi oikea ruuvin koko kulloiseenkin projektiin. Liian lyhyellä et saa tarvittava pitoa ja liian pitkä tulee vastakappaleesta ulos.

Tutustu ruuvin anatomiaan

Erilaisia erikoisruuveja on triljoona. Samoten kantoja. Itselläni alkoi sen verran nyppiä se, etten oikein koskaan tiennyt, että mikä ruuvi se nyt pitää mihinkin olla, että päätin ottaa härkää sarvista ja tutustua asiaan perin juurin.

Annan tämän informaation mielelläni myös sinulle, sillä tiedän, että meitä on muitakin (tein lyhyen, mutta sitäkin tehokkaamman kyselytutkimuksen aiheesta).

Todella moni sanoi, että heillä ei ole harmainta aavistustakaan siitä, että mitä pitäisi miettiä, kun ruuvia ostaa, vaan ostavat aina vain yleisruuveja! (kuulostaako tutulta? 🙂

Käy lukemassa artikkelini ”selätä ruuvikammo, hanki oikea ruuvi oikeaan paikkaan”. Kerron siinä ruuvin sielun elämästä syvällisemmin, ja artikkelin luettuasi pystyt taatusti huomattavasti paljon helpommin valitsemaan oikeat ruuvit ruuvikaupassa eri projekteihin!

Harjoitus tekee mestarin ruuvauksessakin. Myös vääntimellä on iso rooli, siitä sitten tarkemmin toisessa artikkelissa!

Mukavia ruuvaushetkiä 💛