PYÖREÄ KIVEYS NOPPAKIVISTÄ

Usein kiviasennusta aloittaessa tulee mietittyä, että mistäs tämä olisi järkevintä aloittaa. Erityisesti, jos mielessäsi on pyöreä kiveys, on silloin järkevää aloittaa asennus keskeltä. Tässä muutamia tärppikohtia, jotka kannattaa muistaa hommaan alkaessa:

Pyöreä kiveys noppakivistä aloitetaan keskeltä

  • Halkaise kaksi nelikulmaista kiveä
  • Asettele halkaistut palat neljän ehjän kiven kanssa ensimmäiseksi kehäksi
  • Laita tyhjään keskiaukioon tanko, josta lähtee jännitetyt narut reunoille

noppakivien asennus

Narut määräävät kivien korkeuden. Tee naruilla pieni kaato keskialueesta ulospäin säätämällä. Laita narujen alle ”korkokiviä” pitkin suunniteltua kiveysaluetta, jotta ne pysyvät koko matkan oikealla korkeudella.

Vatupassilla voit tarkistaa, että kaadot tulevat oikein joka suunnalta. Aseta esim. lauta korkokivien päälle ja sen päälle vatupassi. Näin pystyt tarkistamaan kaadot.

Valitse jokaiselle kehäkierrokselle liki saman kokoisia kiviä. Ja taas seuraavalle kierrokselle muun kokoisia. Näin vältetään vierekkäisten rivien saumojen osuminen samoille kohdille (se ei ole suotavaa ladonnassa).

Tarkkaile kallistuksia ja ympyrän muotoa

Tarkista jokaisen kierroksen teon jälkeen ympyrän muoto mittaamalla etäisyys keskipisteestä useammasta kohdasta. On todella paljon helpompaa tehdä korjausliike yhden kierroksen kuin kymmenen kierroksen jälkeen!

Jätä reilut saumaraot (n. ½ cm). Näin sinun on helpompi sovitella erimuotoisia- ja kokoisia noppakiviä työn edetessä. Naputtele kivet paikoilleen kumivasaraa apuna käyttäen.

Noppakiven halkaisu

Noppakiven halkaiset helposti kulmahiomakoneella. Jos haluat pinnasta mahdollisimman luonnollisen näköisen, tai käytössäsi ei ole kulmahiomakonetta, tee halkaisu silloin siten, että teet ensin uran halkaisukohtaan taltalla ja vasaralla, asetat taltan siihen ja napsautat talttaa vasaralla. Halkeaa usein jo yhdellä lyönnillä.

Älä unohda suojalaseja!

 

Muistathan tehdä kunnon pohjat kiveyksien alle. Näin voit nauttia kauniista laatoituksesta pidempään. Pihan perustuksista voit lukea tarkemmin artikkelista pihan perustaminen.

Asennushiekka

Noppakivien alle on syytä laittaa asennushiekkaa 10cm. Tasoita hiekka laudalla ennen kivien asennusta. Asenna hiekkaa kerrallaan sen verran, miten pystyt järkevästi kiviä asentamaan.

Ja muistathan tarkkailla niitä kaatoja vähän väliä! Linjalankojen käyttö kannattaa ottaa työtavaksi heti alusta alkaen. Näin lopullinen työnjälki on siisti ja halutun lainen.

Noppakivet tiivistetään yleensä koneellisesti, joten laita asennushiekkaa n. 1-3cm yli halutun korkeuden (mitä painavammalla vehkeellä tiivistät, sen enemmän pitää olla asennushiekkaa yli koron).

Saumaus ja tiivistys

Jotta noppakivet pysyvät pitkään hyvin paikoillaan, on ne syytä saumauksen jälkeen tiivistää tärylevyä, eli lätkää, apuna käyttäen. Lakaise sauma täyteen asennushiekkaa ja aloita tiivistäminen reunoilta.

Lisäile saumaushiekkaa niin kauan, kunnes saumaushiekan painuminen loppuu ja kivet eivät enää juurikaan liiku. Noppakivet tahtovat herkästi lähteä nousuun ilman kunnon lätkäystä, joten tätä vaihetta ei kannata hypätä yli.

noppakivet ja kukka

Nupu, noppa ja mukula

Usein nämä luonnonkivestä valmistetut kivet pakkaavat sekoittumaan ihmisten mielissä. Noppakiven tunnistaa ja muistaa helposti siitä, että se on todellakin noppa, joka kulmalta saman kokoinen.

Nupukivi taas puolestaan on suorakaiteen muotoinen ja näiden ”esi-isä”, mukulakivi, on pyöreähkö, luonnon muovaama kivi. Nupu- ja noppakivet työstetään haluttuun muotoon erilaisin menetelmin.

Löytyykö ideoita?

Oletko tehnyt noppakivestä käytäviä tai piha-alueita? Mitä vinkkejä antaisit vastaisen varalle meille muille vasaranheiluttajille? Tule mukaan porukkaan ja laita ideat yhteiseen suljettuun Facebook- ryhmäämme Vasaranheiluttajat. Pääset liittymään siihen helposti sivussa olevan Some napin kautta. Nähdään siellä, tervetuloa!