PARHAAT VINKIT IKINÄ HANKKIA OIKEA RUUVI OIKEAAN PAIKKAAN!

Oletko koskaan ollut siinä jamassa, että et oikein tiedä,  millä ruuvilla olisi järkevintä ruuvata missäkin tilanteessa? Että mikä se oikein olisi se oikea ruuvi oikeaan paikkaan?

Onko ruuviosastolla vaeltaessa tullut tunne, että ruuveja on triljoona. Ja kun mukaan otetaan vielä erilaiset ruuvien kannat, muuttuu lukema mielessäsi jo äärettömän puolelle!

Usein on myös kiire projektin pariin. Ei joutaisi odottelemaan vuoroa rautakaupassa infopisteen luona, että josko joku myyjä kerkeäsi neuvomaan.

Ja valitettavan usein tulee myös tunne, että naispuoliselle asiakkaalle tarjotaan lähtökohtaisesti sitä kalleinta vaihtoehtoa.

Aika kuumottava on myös tilanne, kun värkki alkaa suttaamaan ja ruuvi tietysti painahtaa puuhun vinoon (sikäli mikäli koko ruuvi on edes pysynyt matkassa mukana siihen saakka, että pääsisit tositoimiin).

HANKI OIKEA RUUVI OIKEAAN PAIKKAAN

Tämän johdosta päätin tehdä artikkelin, jossa käyn läpi yleisimmät ruuvit, sekä niiden käyttökohteet. Lisäksi perehdytään ruuvin kantoihin ja erilaisiin kiinnityspäihin.

Tämän artikkelin lukemisen jälkeen pystyt itse valitsemaan ruuviosastolta ruuvisi kuin vanha tekijä ja tiedät tasan tarkkaan oikean ruuvin oikeaan paikkaan.

Aloitetaan ruuvista. Ruuvissa on lähtökohtaisesti:

 • kärki
 • kierre
 • kanta

yleisruuvi

Yleispuuruuvi on ohutrunkoinen ja siinä on korkeaharjainen kierre. Tämä ruuvi sopii mainiosti kotoisiin, pehmeisiin puulajeihin, etkä välttämättä tarvitse esiporausta, ellet ruuvaa läheltä reunaa.

Tee esiporaus tarvittaessa

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää, että tee aina esiporaus hieman ruuvia pienemmällä poralla ( ei poranterällä :-), erityisesti, jos ruuvaat paksuja, isoja yleisruuveja, tai läheltä reunaa.

(Kiitos ihanan lukijapalautteen ❤️ täsmennyksestä , pora on siis se osa, joka liitetään vääntimeen/porakoneeseen, ja poranterät ovat tämän päässä olevia poran teriä :-), elikkäs porakone pyörittää poraa, ei poranteriä).

Ottaa nimittäin kupoliin aika kivasti, jos joudut esimerkiksi sahaamaan lankun uudelleen halkeamisen johdosta. Myös uppokantaruuvit usein halkaisevat puun, kun ne ruuvataan liian syvälle.

Korkeaharjainen kierre takaa pidon pehmeään puulajiin, sekä estää tehokkaasti ruuvausvastuksen nousemista liian kovaksi reiän täyttyessä purusta. Yleispuuruuvissa on ns. tavallinen kärki.

Leikkaava kärkiruuvi

Jos joudut ruuvaamaan isoja ruuveja, läheltä reunaa tai puu on kovaa, on suuri vaara sille, että puu halkeaa. Tällöin kannattaa valita ruuvi, jonka kärki on ns. leikkaava.

Tällainen ruuvi tekee puuhun reiän todella tehokkaasti, sillä se katkoo puun syitä upotessaan ja ikään kuin murtaa tiensä puuhun.

Yleispuuruuvin kärki (ilman leikkaavaa kärkeä) halkaisee puun, koska ruuvin kärki uppoaa puuhun kiilan tavoin.

Jyrsintäkierre

Jos olet ruuvaamassa kovempaa puuta, kuten useat tuontipuut ovat, kannattaa ruuvina käyttää puuruuvia, jossa on leikkaava kärki, sekä harva ja kohtuullisen matalaharjainen kierre.

Näiden ruuvien runko on paksu ja kierre on hyvin jyrkkänousuinen. Kierteen jälkeen tulee jyrsintäkierre. Sen tehtävänä on avartaa kärkiosan tekemää reikää.

Jyrsintäkierteen jälkeen tulee kierteetön osa. Sen tehtävänä on varmistaa, ettei kierre jarruta toiseen aineeseen tai kappaleeseen puristettavan aineen liikettä. Kannassa olevat viisteet jyrsivät kannalle upotuksen, joten erillistä upotusporausta ei tarvitse tehdä.

Muita erikoisruuveja kovalle puulle

On myös sellaisia erikoisruuveja kovalle puulle, joissa on varren sileän osan jälkeen vielä kannan juuressa kierre. Sen tehtävänä on leikata kärkikierteen jättämät harjanteet rikki.

Näissä ruuveissa kanta on kaksiosainen. Paksu ja pitkä osa kannasta puristaa puukuidut reikään ja pintamateriaalin alustaan kiinni. Kannan loppuosa on kapea (millin pari) ja se puristuu ehjää pintaa vasten muodostaen siistin liitoksen.

Tällaisella tavallaan monesta osasta koostuvalla erikoisruuvilla teet kertaruuvauksella ilman esiporausta siistiä ja pitävää jälkeä.

senkkaava kanta

Jenkkaava…eikö senkkaava ruuvi ja muita erikoisruuveja

Kun puhutaan itse senkkaavista ruuveista, ei tarkoiteta jenkkaavaa ruuvia :-), vaan ruuvia, joka tekee itse saman tien ruuvatessa upotusviisteen kannalle.

Kuten huomaat, ruuveja on todellakin joka lähtöön. Nykyisin löytyy esimerkiksi:

 • ruuveja, jotka uppoavat puuhun ja poraavat reiän teräslevyyn samalla kertaa
 • ruuveja, joilla kiinnitetään ikkunan- ja ovenkarmit juuri oikeaan etäisyyteen
 • ruuveja, joiden kiertovastus on vain puolet yleisruuviin verrattuna (koneen akku riittää pidemmälle)

Avarrusviisteet

Jos olet ruuvaamassa kovaa lastu, MDF tai HDF-levyä, käytä ruuvia, jossa on reiän avarrusviisteet. Nämä viisteet ovat heti kohta kärjen jälkeen.

Ruuvin terävä kärki uppoaa helposti levyyn ja kierre alkaa vetämään sitä syvemmälle.

Avarrusviisteiden tehtävä on jyrsiä ruuville reikää heti lyhyen kärjen jälkeen. Tällöin kovakaan puu tai levy ei halkea ja kärki vetää ruuvia edelleen. Tässä ruuvissa kierre on matala, suurinousuinen ja harva.

Tämän ruuvin iso etu on jyrsintäkierre, joka myös osaltaan auttaa ruuvin pysymisen suorassa ruuvatessa.

Usein kovia materiaaleja ruuvatessa ruuvi harmittavasti kallistuu ja ruuvaus lähtee menemään vinoon. Tällöin tietysti myös kanta menee vinoon ja pitokaan ei ole paras mahdollinen.

porakarkiruuvi

Entäpä sitten porakärkiruuvit?

Tämä upea ruuvi tekee siistin reiän sekä hyvän kannan upotuksen pehmeään tai hauraaseen aineeseen, mutta sama ruuvi voi myös puhkaista teräslevynkin ja vieläpä tarttua siihen. (oikeanpuoleinen kuva, alempi ruuvi).

Ja kaikki tämä ilman esiporausta. Huikeaa!

On myös erikoisporaruuvi, jossa kärjen tuntumassa olevat siivekkeet avartavat porakärjen levyyn tekemää reikää ja katkeavat osuessaan teräsrankaan.

Tämän ansiosta kierteet saavat kunnon otteen teräsrangasta. Kätevää!

EK(erikoiskova) kipsilevy ja normaali kipsilevy ruuvit

Levyruuveissa oleva kovera uppokanta edesauttaa sitä, että ruuvi ei mene helposti kipsilevyn kartonkipinnasta läpi.

EK kipsilevyruuvi, joka kiinnitetään puuhun, on erilainen kierteeltään (kts. alla olevassa kuvassa vasemmalla olevan tumman ruuvin kannan jälkeen olevaa kierrettä), kuin normaali kipsilevyruuvi puuhun.

kipsiruuvi

Tyypillisimpiä erikoisruuveja

Jos joudut ruuvaamaan muovilevyä, on tähänkin olemassa oma ruuvinsa. Muovilevyruuvissa kärki leikkautuu hyvin muoviin ja korkeudeltaan erilaiset kierteet (kierteissä kahta korkeutta) tarttuvat siihen hyvin.

Eristeruuvin kärki taas puolestaan lävistää myös teräsrangan ja rungon sileä varsi edesauttaa eristeen liukumista. Tämä erikoisruuvi muodostaa myös hyvin pienen kylmäsillan.

Lasitusruuvin porakärki vähentää halkeamisen vaaraa sekä läpäisee sekä puuta, että terästä. Kannassa, joka on todella pieni, on jyrsinharjanteet, joka puolestaan säästää ohutta lasilistaa.

Hela ja levyruuvin heti kannan alla oleva kartiomainen varsiosa saa ruuvin tarttumaan tiukasti ja antaa hyvä sivuttaispidon.

Tämä ruuvi sopii hyvin naulauslevyasennuksiin, koska se estää sivuttaisliikkeen. Ruuvin kanta ja varsi lukitsevat helan pintaan ja tekevät asennuksesta tiiviin.

Mikä kanta ruuvissa on  ja millä ruuvauskärjellä ne ruuvataan kiinni?

Tasapää eli suoraurakanta

Ammoisina aikoina ruuvien kannat olivat lähinnä tasapääkantoja. Nykyään törmää tasapääkantoihin lähinnä purkaessa jotain vanhaa.

Uusiin asennuksiin näitä hienommalta nimeltään suorauraruuveja ei kannata missään nimessä laittaa, koska niiden irrottaminen on välillä melko ankeaa hommaa! 

Ristipää eli ristiurakanta (PH)

Aika meni eteenpäin ja suorakantaruuvien vaihtoehdoksi kehittyi ristipää, eli ristiurakanta (ruuvauskärjessä merkintä PH).

Keksintö oli mullistava, koska sen avulla ruuvauskärki pysyi hyvin paikallaan (johtuen siitä, että urat eivät mene ruuvin kannassa päästä päähän, kuten tasapäässä, jolloin ruuvauskärki ikään kuin lukittuu ruuviin).

Tämä upea keksintö kesti toistuvia avaamisia ja kiinni kiertämisiä, mitä taas ei voinut kuvitellakaan tasapääkannoilla.

Pozidrive-ristiurakanta (PZ)

Seuraavaksi kehittyi ns. Pozidrive-ristiurakanta (merkintä PZ). Tämä äkkiseltään samanlainen kuin ristipääkanta on kuitenkin ratkaisevasti erilainen käytettävyydessään.

Urien sisäkulmissa on hyvin matalat viisteet, jotka parantavat ruuvausvälineen otetta ruuvin kannasta.

Tämän ansiosta väännin voi olla hieman vinossakin ruuviin nähden pidon pysyessä edelleen hyvänä.

ruuvauskarjet

Torx

Torx-ruuvi sekoitti pakan totaalisesti! Kuusikulmainen Torx on sivupinnoiltaan kohtisuora, jonka ansiosta ruuvauskärjen ja ruuvin kosketuspinta on laaja. Tämä mahdollistaa suurenkin voiman käytön.

Lisäksi, sikäli mikäli kanta sekä itse ruuvauskärki on kunnossa, ruuvi pysyy todella hyvin ruuvauskärjessä suorassa.

Hieman haastetta Torxin käyttöön tuo suhteellisen laaja kokomäärä. Tämän johdosta myös ruuvauskärkiä täytyy olla useita. Kokoja löytyy ainakin parikymmentä!

Joten kannattaa todellakin omia hermoja säästääkseen pitää ruuvauskärjet visusti omilla paikoillaan kärkipakissa!

Torxissa on myös omat erikoisruuvit, joihin tarvitset keskitapilla tai – reiällä varustetut ruuvauskärjet.

Usein laadukkaissa ruuvauskärkipakeissa on perus Torx ruuvinkärkien lisäksi myös ainakin reiällä varustettuja kärkiä muutamia kokoja (TorxH).

(valitse Torx aina kun voit!)

Wurthin AW (ASSY)

Entäpä Wurthin AW-kanta? Ruuvi tunnetaan nimellä ASSY. Tähän ruuviin käy vain Wurthin oma AW ruuvauskärki.  Tässä ruuvissa kannan lovi on syvempi sekä kiilamaisempi, kuin Torxissa.

Ruuvin ohjaaminen on helppoa, voimansiirtokyky on hyvä ja ruuvi pysyy hyvin kärjessä. ASSYn uppokannassa on vielä erilliset upotusnystyrät, jotka lukitsevat ruuvin todella tehokkaasti paikoilleen.

ASsymmetrinen kierre pienentää vastusta huomattavasti, joten ruuvauksen nopeus on omaa luokkaansa.

Hanki oikea ruuvi oikeaan paikkaan ja samalla myös oikea ruuvauskärki!

Niin, ja muistuttaisin vielä ystävällismielisesti, että ÄLÄ OSTA PASK…AA kärkisarjaa, vaan satsaa laatuun. Halppis kärkisarjoissa päät ovat tuusana jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Nyt kun osaat valita oikean ruuvin oikeaan paikkaan, tee vielä järkisatsaus, ja osta kunnollinen kärkisarja. Kiität itseäsi myöhemmin (nimimerkillä kokemusta aiheesta 🙂

Näiden osalta pätee loistavasti vanha sanonta: ”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”.

Hinta muodostuu näissä tuotteissa pitkälti käytettävän materiaalin laadukkuudesta. Tietysti jonkin verran tuo hintaan korotusta myös nimi (kuten esim. Boss), mutta tässä tapauksessa usein ansaitusti.

Kupu, mutteri ja monikulmakolo

Kun valitset ruuvia, joudut myös miettimään kannan toimivuutta sekä myös ulkonäköä.

Uppokanta ruuvi jää pinnan tasalle.

Itsejenk…eikö siis senkkaavat ruuvit tekevät upotusviisteen automaattisesti, muutoin joudut tekemään sen materiaaliin itse ennen poraamista (joten senkkaava on järkivalinta).

Puhuttaessa kupukantaruuveista on kannan alapinta suora ja päälypinta pyöreä. Näitä kantoja käytetään mm. helojen kiinnitykseen.

Niiden kiinnityksiin käytetään usein myös lieriökantaruuveja. Niissä pinta ei ole niin pyöreä, kuin kupukannassa, ja lieriökantaa saa myös kulmista pyöristettynä.

Kuusio eli mutterikantaruuveja käytetään yleisesti autossa ja muissa moottorivälineissä. Kuusiokantaruuvit on tehty lähinnä ruuvauskoneita silmällä pitäen.

Nykyiset kuusiokantaruuvit ovat toisaalta hyvin ohutrunkoisia ja korkeaharjaisia, joten se soveltuvat tarpeen niin vaatiessa myös yleisruuvin tapaisiin ruuvauksiin.

Jonkin verran markkinoilla näkyy myös ns. monikulmakolo-ruuveja. Ruuvi muistuttaa jonkin verran mutterikantaruuvia, mutta ero on suuri ruuvauskärjen osalta.

Monikulmakolon kannoissa on erisuuntaisia ja kokoisia kulmia, samoin tietysti sitten myös ruuvauskärjissä (tarvitset jokaiselle erilaisen, tämän johdosta nämä eivät lienee kovin suuressa suosiossa asiakkaiden keskuudessa).

Mutterikantaruuvin ruuvauskärki taas on kuin pikkuinen hylsy.

Muttereista puheen ollen…

Mutterityökalun valintaopas aloittelijoille

Kirjoitin artikkelin, jossa keskitymme erilaisiin mutterityökaluihin sekä niiden käyttökohteisiin.

Artikkeli tutustuttaa sinut yleisimpiin mutteriavaimiin ja niiden toimintaperiaatteisiin.

Mutterityökalun valintaopas aloittelijalle” postaus antaa sinulle perusvalmiudet tunnistaa niistä tuhansista avaimista (joita usein autotalleissa ja rautakaupan hyllyillä näkee), ne kaikkein tavallisimmat ja käytetyimmät avaimet.

Ruuvauksen onnistumisen perusedellytyksiä

Ruuvauksen onnistumisen perusedellytyksiä ovat:

 • magneettinen kärjenpidin, sitä ei todellakaan kannata unohtaa.
 • Kunnon väännin. Myös vääntimissä on huikeita eroja, käyn niitä läpi toisella kertaa.

Myös oikea ruuvin koko on tärkeä

 • Nyrkkisääntönä suositellaan, että ruuvin pitäisi olla ½ pidempi, kuin kiinnitettävä materiaali. Eli jos esimerkiksi lauta, jota olet kiinnittämässä, on 20mm, niin ruuvin tulisi olla 40mm pitkä.
 • Naulalla suhdeluku on 1/3. Eli 1 osa naulasta kiinnitettävään ja kaksi osaa pitopuuhun.
 • Kipsilevyjä ruuvatessa MUISTA käyttää EK kipsilevyyn EK ruuveja ja tavalliseen kipsilevyyn tavallisia kipsilevyruuveja. Ja huomioi tausta, mihin olet levyä kiinnittämässä, sillä teräsrankaan on eri ruuvit kuin puuhun (kierteen rakenne).
 • Jos vedät EK kipsilevyyn normaalin kipsilevyruuvin, nostaa se ikävän pahkan levyyn ja joudut tekemään kovemman homman tasoitusvaiheessa.
 • Ammattilaiset suosivat lastulevyn kiinnityksessä viimeistelynaulainta ennemmin kuin ruuveja.

Harjoitus tekee mestarin oikean ruuvin löytämiseen sekä kiinnittämiseen

Toivottavasti ruuvien anatomia avautui hieman tämän artikkelin ansiosta ja uskallat mennä seuraavan kerran varmemmin askelin ruuvikauppaan!

Uskon, että löydät nyt oikean ruuvin oikeaan paikkaan helpommin kuin aiemmin 🙂

Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa. Tiedän kokemuksesta, että on todella turhauttavaa, kun ruuveja lentelee enemmän maahan kuin kohteeseen, mutta ei auta muu kuin vain jatkaa ruuvaamista. (ja varmistaa, että käytössä on magneettinen kärjenpidin!)

Joku kaunis päivä huomaat, että osaatkin ruuvata ja vieläpä suoraan! Se on vähän niin kuin pyörällä ajo. Kun sen lopulta opit, osaat sen aina.

Esimerkiksi kasvilavojen teko oikeilla ruuveilla on mukavaa hommaa, käy kurkkaamassa omiani oheisesta linkistä. Niiden ruuvaamiseen käytin laadukkaita terassiruuveja, joissa on leikkaava kärki senkkaavalla kannalla.

Myös rakentajalle, olit sitten ammattilainen, tai apparin vasen käsi, on ensiarvoisen tärkeää satsata laatuun. Ja tietoon.

En malta olla hehkuttamatta tekemääni  jäätävän kattavaa superturbomega artikkelisarjaa, mistä löydät melkoisen määrän painavaa faktaa rakennuttamiseen liittyen.

Säästät helposti tuhansia euroja, kun otat asioista selvää ennakkoon, joten suosittelen tutustumaan myös näihin artikkeleihin.

Joko huomasit tämän?

Oletko muuten huomannut, että olen avannut meille uunituoreen verkkokaupan?!

Löysin meille sinne ihan jäätävän mahtavan hiiliteräksestä valmistetun poranteräsetin ja vieläpä edulliseen hintaan! 

Tämä setti on erinomainen erilaisiin tee se itse – ja nikkarointihommiin ja se sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin.

Käy kurkkaamassa, olisiko tästä setistä iloa ja hyötyä myös sinulle.  

KATSO TARJOUS TÄÄLTÄ https://www.mykoti.net/poranterät

Ja kun kerta puhumme ruuveista, haluan ehdottomasti myös muistuttaa, että: