NORJALAISNEULE HJERTEGARNIN NATUR ULD LANGASTA

Haaveiletko ihanan muhkeasta ja lämpimästä ulkoiluneuleesta, jota voisit käyttää sellaisenaan, tai vaikkapa anorakin kanssa, mutta et ole varma, mistä langasta sen tekisit.

Lopi langat ovat kiven alla, joten sinun kannattaa tutustua myös Hjertegarnin Natur Uld lankaan, josta kerron tarkemmin tässä postauksessa.

Ajattelin ensin, että teen norjalaisneuleeni Àlafosslopi langasta, mutta kuten tosiaan varmasti jo tiedätkin, kyseistä lankaa on lähes mahdotonta saada valtaisan kysynnän johdosta, joten päätin hieman tutkia, millaisia muita lankavaihtoehtoja olisi mahdollista käyttää.

Hjertegarnin Natur Uld lanka

Löysin lopulta Hjertegarnin Natur Uld langat. Ne kävisivät hyvin korvaamaan Àlafosslopi langat paksuutensa, sekä materiaalinsa puolesta.

Hjertegarn on tanskalainen pitkän linjan langantuottaja, ja heidän Natur Uld lankansa on 100 %:sta villaa, aivan kuten Àlafosslopikin.

Lankaa on ainakin toistaiseksi saatavilla kohtuullisen hyvin eri ostopaikoista. Tokikin Àlafosslopiakin saa jonkin verran, mutta ei yleisempiä sävyjä.

Pienen selvitystyön jälkeen sain selville, että Hjertegarnin villat tulevat pääsääntöisesti isoista villantuottaja maista, kuten Etelä Afrikasta.

Tosin sata varma tieto tämä ei ole, sillä en valitettavasti löytänyt (kiitos huonon tanskan kieleni 😊) heidän sivuiltaan tarkkaa tietoa heidän käyttämänsä villan alkuperästä.

Istexin tuottama Àlafosslopi lanka puolestaan on islantilaisesta lampaasta tuotettua, tai näin ainakin he antavat ymmärtää, tosin erään ison, tunnetun lankakaupan valveutunut myyjä väitti minulle kivenkovaan, että ko. langat tulisivatkin Istexille Uudesta-Seelannista.

Tiedä sitten, mikä on totuus, mutta tärkeintä kuitenkin on rajun neuloosin iskiessä päälle päästä puikottamaan, ja nopeasti!

Kaikista mahtavintahan olisi tietysti käyttää aitoa Suomalaista villalankaa, joten kannattaa ehdottomasti käydä kurkistamassa oman alueen pienien, ihanien lankakauppojen valikoimia säännöllisesti.

Saat myös samalla aimo annoksen lisätietoja ja vinkkejä alan ammattilaiselta, sekä tuet useampaa pienyrittäjää❤

Langan tuntuma Natur Uld vs. Àlafosslopi

Minulle oli jäänyt aiemmasta neuletyöstä pari kerää Àlafosslopi lankaa jäljelle, joten päätin tehdä osan kaarrokkeen kuvioista niillä. Samalla sain hyvän kokemuksen näiden kahden eri langan väliltä.

Natur Uld lanka on selkeästi pehmeämpää, eikä kutita juuri lainkaan. Lanka kulkee jouhevasti puikoilla, joten sitä oli suorastaan ilo kutoa (tai neuloa, kummin vain 😊).

Tosin Àlafosslopin tietynlainen karheus sopii tällaiseen ulkoneuleeseen hyvin.

Àlafosslopi langasta myös ”törröttää” enemmän pitkiä karvoja verrattuna Natur Uldiin. Molemmat langat huopuvat hyvin, ja tietysti myös nukkaantuvat jonkin verran käytössä, kuten villalangat yleensäkin.

Hinta on Natur Uldissa jonkin verran edullisempi, ei kuitenkaan mitenkään merkittävästi, joten sen puolesta ei valinnalla ollut juurikaan merkitystä.

Onkin nyt hyvin mielenkiintoista nähdä, miten nämä kaksi eri lankaa käyttäytyvät toisiinsa verrattuna.

Pehmeytensä ja kudottavuutensa puolesta annan plussat Natur Uldille, karheudesta Àlafosslopille.

Tärkeintä on kuitenkin nähdä, miten paita tulee käyttäytymään kovassa käytössä. Päivitän tähän postaukseen lisätietoja heti, kun saan konkreettista kokemusta käytön myötä.

Tulen vertailemaan käytön aikana seuraavia seikkoja:

  • Nukkaantuminen
  • Huopuminen
  • Värin pysyvyys
  • neuleen ”ryhdikkyys”

******PÄIVITYS******

Norjalaisneuleiden mallit

Kuvissa näkyvät naisten neuleet tein iki-ihanan Linka Neumannin ”Norjalaisia villapaitoja” kirjan ”Kinos” mallin mukaan.

Kuviossa riittää sopivasti haastetta, ja värejä vaihtelemalla voit tehdä villapaidasta lukemattomia eri variaatioita.

Kirjan koot vastaavat hyvin suomalaista koko taulukkoa.  171 cm pitkälle, normaali vartaloiselle naiselle L koko on juuri oikean kokoinen ulkoneuleeksi.

”Kinos” malli on kaarrokkeellinen, mutta samaisesta kirjasta löytyy myös upeita olkasaumallisia malleja.

Lankaa meni L kokoon 7 kerää pohjaväriä, 2 kerää korostusväriä, 2 kerää kaarrokkeen pohjaväriä.

M koossa ostin 6 kerää pohjaväriä (riitti hyvin) ja ensin vain yhdet kerät korostusväriä, sekä kaarrokkeen pohjaväriä.

Ne eivät riittäneet loppuun saakka, joten jouduin hakemaan niiden osalta vielä yhdet uudet kerät molempia lankoja.

Norjalaisneuleissa on yleensä ihanan pitkä kaulus, jonka voit toki myös jättää lyhyeksi niin halutessasi. Mallia voi muutoinkin helposti pidentää/lyhentää omien toiveittesi mukaisesti.

Erämaa kutsuu

Kudoin samaisesta kirjasta myös upean ”Erämaa” -mallin mukaisen neuleen rakkaalle ystävälleni lahjaksi, tässä kuvia siitä 😍

Tässä mallissa kaulus on lyhyt. Itse pidän enemmän Norjalaisneuleista juurikin sen takia, että niissä kaulus ei millään lailla paina kaulaa, oli se sitten lyhyt tai pitkä.

Islantilaisneuleissa kaulus ”tuntuu” enemmän kaulalla, ja se johtunee siitä, että ne kudotaan niin, että neuletta voi pitää kummin päin vain (etu- ja takakappale samanlaiset).

Huomioithan seuraavat vinkit

Kainaloiden kohdilla yleensä siirretään silmukoita apulangalle odottamaan yhdistämistä.

Yhdistämisvaiheessa homma helpottuu merkittävästi, kun siirrät apulangalla/puikolla olevat silmukat esimerkiksi isoon hakaneulaan tai silmukanpitäjään.

Yhdistämisvaiheessa kannattaa myös käyttää kolmea puikkoa, jottei silmukat veny liikaa erityisesti vyötärökappaleen ja hihan yhtymäkohdassa.

Kauluksen ja hihat (tiettyyn mittaan saakka) pystyy hyvin tekemään myös sukkapuikoilla, mutta erityisesti hihoissa joudut jossakin kohdin vaihtamaan sukkapuikot pyöröpuikkoon.

Tällöin kannattaa huomioida 40 cm pitkän pyöröpuikon osalta erityisesti itse puikon pituus, sillä liian lyhyellä puikolla kutominen muuttuu suorastaan tuskalliseksi, ainakin jos et omista keijukaisen käsiä.

Käyn postauksessa ”Herkulliset norjalaisneuleet tarkemmin läpi puikkojuttuja, joten se kannattaa myös lukaista läpi ennen toimeen ryhtymistä.

Valmiin neuleen kastelu

Neule on hyvä kastella sen valmistuttua. Neuleen silmukat asettuvat paikoilleen paremmin, ja pystyt myös hellästi ”venyttämään” neuleen muotoonsa.

Toiset tykkäävät pelkästään sumutella suihkepullolla paidan sen valmistuttua, itse upotan koko neuleen 30 asteiseen veteen siten, että se tosiaan kastuu kokonaan.

Puristelen varovasti enimmät vedet neuleesta pois, ja laitan sen kuivumaan esim. lauteille pyyhkeen päälle.

Käännä neule vähintään kerran vuorokaudessa, ja vaihda alle kuiva pyyhe. Seuraavana päivänä nosta neule esim. suihkun lattialle, jolloin lattialämmitys hoitaa kuivumisen loppuun.

Ole tarkka, että pyyhkeestä ei jää väriä neuleeseen, ja ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ laita neuletta roikkumaan, vaan käytä ainoastaan TASOKUIVAUSTA!

Kuivumiseen kannattaa varata aikaa ainakin 3 päivää.

Itse kuivailin paniikkihopussa tuskanhiki päässä kuvassa olevaa roosan väristä paitaa 2 kuivumispäivän jälkeen vielä föönillä kuivaksi pari tuntia, jotta ehdin saada sen rakkaalle miniäkokelaalleni lahjapakettiin ajoissa.

Eli paras oppi tulee edelleen kantapään kautta 😅

Neule on enemmän kuin loistava käytössä. Paukkupakkasilla on ihana vetää ylle lämmin paita, ja neuleen kaarroke lämmittää hartioita aivan kuin yllä olisi villahuivi!

Olen totaalisen rakastunut tähän neuleeseen, ja annan ison suosituksen kyseiselle kirjalle ja mallille.

Kiitos vielä kerran Linka Neumannille upeasta ”Norjalaisia villapaitoja” kirjasta, ja sen toinen toistaan hurmaavimmista malleista, ne tulevat taatusti olemaan klassikoita ajan saatossa!

Kuva on Linka Neumannin kirjasta ”Norjalaisia villapaitoja””

Uusia tuulia…

Joko olet tutustunut uuteen ihanaan sivustooni Kristallikaupunki.fi?

Sivusto on sinulle, joka haluat edetä elämässäsi tavoitteidesi kanssa, mutta koet olevasi hieman jumissa tällä hetkellä.

Tarjoan sinulle lempeää potkua persuksille 🥰, joten tule ihmeessä mukaan!

Löydät kaupungista mahtavan määrän erilaisia työkaluja, jotka auttavat sinua eteenpäin unelmapolullasi. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan💎