NEULEOHJEITA TUMPELOILLE

Yhteistyössä Adlibriksen kanssa. Affiliate-linkit merkitty *)-merkillä.

Mikäli haluat kuulua arvostettuun käsityöläisten joukkoon, (et siis vielä koe olevasi sellainen, kuten en totta tosiaan minäkään :-), tarvitset alkuun päästäksesi kunnon neuleohjeita tumpeloille!

Jos sydän kateudesta verta vuotaen kuuntelet/katsot lahjakkaiden käsityöihmisten jorinoita toinen toistaan upeimmista villasukista, Islantilaisista neuleista, Luotolaisista, ynnä muista ihanista neuloksista, niin älä ole huolissasi, sillä:

Keräsin sinulle roiman annoksen linkkejä useampaan eri paikkaan, mistä voit hakea apua uuden harrastuksen aloittamiseen! Osa linkeistä on affiliate-linkkejä, osa ei.

Tutustuttuasi kaikkiin näihin ohjeisiin et todellakaan tarvitse enää neuleohjeita tumpeloille, vaan ammattilaisille!

Itse olen saanut todella paljon iloa ja onnistumisen elämyksiä käsitöiden kautta, joten suosittelen kyllä jokaiselle lämpimästi opettelemaan tämän ”tikuttamisen” upean taidon.

Loppujen lopuksi se ei edes ole kovin vaikeaa, kunhan malttaa aloittaa helpoilla langoilla sekä ohjeilla.

Joten, pliiiis, älä aloita tätä harrastusta esimerkiksi kokeilemalla tehdä islantilaisneuletta Alpakka-langasta. Takaan, että menetät hermot alta 3 minuutin! 😊

Kun ei tarvis tehdä kantapäätä…

Moni pelkää villasukkien kantapään tekemistä ihan turhaan. Jos opit tekemään vartta sukkaan, opit taatusti tekemään myös kantapään, sekä kauniin kavennuksen varvaspäähän.

Jos mielesi halaajaa oppia tekemään kirjoneuletta, niin esimerkiksi Islantilaisneuleita tehdään usein 2–5 eri värisellä langalla, joten aluksi kannattaa opetella ensin perustekniikat yhdellä värillä, ja vasta sen jälkeen lähteä harjoittelemaan kirjoneuletta vaikkapa 2 eri värillä, jne.

Myös ensimmäisiksi töiksi kannattaa valita sellainen, missä lanka on ns.  ”helposti” neulottavaa, kuten vaikkapa 7 Veljestä lanka, josta voit hyvin tehdä aluksi vaikkapa kaulaliinan, lapaset tai villasukat.

Seiskaveljellä on helppo puikottaa menemään, sillä kyseinen lanka ei mene herkästi poikki, vaikka alussa neulos olisi tiukempi kuin vanhanpiian nuttura!

Älä missaa mallitilkkua

Ja sitten pieni huomautus mallitilkun tekemisestä. Opettele heti alusta lukien tekemään mallitilkku, niin vältyt lukemattomilta murheilta.

Mikään ei nimittäin syö puikottajaa enempää kuin se, että olet tehnyt puoleenväliin villapaitaa, jolloin huomaatkin, että kudelma sopii paremmin naapurin Liisin mollamaijalle kuin täysikäiselle Pertille!

Myös neuleohjeet kannattaa lukea useampaan kertaan läpi, ajatuksen kanssa. Jos haluat tehdä työn jollakin muulla langalla kuin mitä ohje suosii, tutki, mikä on suositellun langan vahvuus, ja valitse vaihtoehtoinen lanka sen mukaan.

Kiinnitä myös huomiota puikkojen oikeaan kokoon. Itsellesi ihanteellisemman puikon löydät testaamalla eri materiaalista valmistettuja puikkoja.

Itse tykkään tehdä bambu, – tai koivupuikoilla, mutta ns. tavallisilla metallipuikoillakin pääsee ihan hyvin alkuun.

Puikot heilumaan, katso parhaimmat neuleohjeet tumpeloille!

Kaikista tärkeintä on, että rohkeasti aloitat uuden harrastuksen! Alla olevien linkkien avulla pääset todella hyvin alkuun:

Neuleita tumpeloille. Loistava perusopus, vaikka pitäisit itseäsi täysin toivottomana tapauksena!

Tämä kirja tuntuu menevän salamanopeasti kaupaksi Adlibriksessä, joten kannattaa klikata Adlibriksen sivuilla ”valvo”-nappulaa, niin saat tiedon sähköpostiisi, kun kirjaa on jälleen saatavana.

(PÄIVITYS. Tätä kirjaa ei näytä enää olevan saatavilla, laitan linkin aktiiviseksi heti, kun sitä jälleen löytyy!)

”Neuleita tumpeloille” -kirjavinkki oli muuten todella suosittu viime vuoden ”Parhaat joululahjat”-postauksessani, eikä mikään ihme, sillä onhan se nyt aika hauska idea antaa lahjaksi kyseinen teos vaikkapa rakkaalle pikkusiskolle 😊

(Anopille, tyttö/poikaystävälle taikka vaimolle/miehelle en kuitenkaan suosittele kyseistä kirjaa lahjaksi antamaan, ellet sitten ole tuhat prosenttisen varma siitä, ettei lahjan saada vedä herneiden lisäksi jopa kudelmapuikkoa syvälle sieraimiin seuraavaksi vuodeksi 😊 😊)

*) Marttojen parhaat villasukat. Käytännönläheistä ja taattua Martta-laatua.

*) Rakkaudesta villasukkiin. Aaaah, mitä ihanuuksia ❤️ ❤️ ❤️ ! Tällaisia upeita itsetehtyjä villasukkia on myös todella mukava antaa lahjaksi.

islantilaisneule

Jos kuitenkin se Islantilaisneule kummittelee vahvasti mielessäsi, niin käy lukaisemassa tämä postaus, kerron siinä seikkaperäisesti, miten tein ensimmäisen Islantilaisneuleeni!

Olet ehkä kuullut myös Luotolaisneuleista (toiselta nimeltään tikkuröijy). Ne ovat ns. Suomalaisia perinneneuleita, joita Hailuotolaiset kutoivat itselleen, puolisoilleen ja lapsilleen.

Neule on todella ihana, ja mitä parhain ulkoiluneule. Perinteinen tikkuröijy neulotaan pesemättömästä Suomen lampaan villalangasta.

 Lue lisää Luotolais-neuleista tästä.

(Lisään tänne myös linkin omasta luotolaisestani, kunhan ehdin sen jossakin vaiheessa tehdä!)

Virkkaamalla alkuun

Jos virkkaaminen puhuttelee sinua enemmän, niin tässä muutama todella loistava linkki koukuttamisen saloihin:

*) Amigurumivirkkauksen ABC. Teos opettaa kädestä pitäen virkkaamaan. Pienet hahmot ovat syötävän suloisia, ja myös sopivan pieniä virkkaustöitä, joten saat nopsasti valmista aikaiseksi!

Neulomisen historiaa

Tutkin hieman neulomisen historiaa, ja mielenkiintoista kyllä, varhaishistoriasta ei juurikaan ole, ainakaan Wikipedian mukaan, paljoa tietoa.

Vanhimmat neulotut sukat ovat 600–800-luvulta olevat egyptiläiset sukat, jotka on kuvioitu linnuilla, geometrisilla kuvioilla sekä islamin tunnuksilla.

Arabit puolestaan omaksuivat neulomisen egyptiläisiltä valloitettuaan maan, ja Eurooppaan taito levisi arabien valloitettua Espanjan 700-luvulla.

Euroopassa neulomistaito yleistyi vasta keskiajalla, jolloin neuleet olivat silkki- tai pellavalangasta valmistettua ylellisyystuotteita, ja neulojat olivat yleensä miehiä.

Vasta 1660–1700 luvulla alkoi taito levitä myös maaseudun naisten sekä käsityölaisten keskuuteen ja villaa alettiin käyttämään kansanomaisten neuleiden materiaalina.

Pohjoismaissa taito juurtui nopeasti osaksi maiden käsityökulttuuria, sillä villasta valmistetut vaatteet olivat mitä parhaimpia pohjoisissa olosuhteissa. Ne olivat joustavia, lämpimiä ja puhdistuivat lähes itsestään.

Tieto uusista postauksista suoraan sähköpostiisi!

Mutta nyt päästän sinut itse aiheen pariin, eli puikkojen heilutukseen! Toivottavasti ”neuleohjeita tumpeloille” -postaus sai sinut innostumaan neulomisesta sekä virkkaamisesta, sillä tätä rentouttavampaa harrastusta saa hakemalla hakea!

Voit myös halutessasi tilata sähköpostiisi suoraan tiedon siitä, kun sivuillemme ilmestyy uusi postaus. Voit tehdä sen oikeasta sivupalkista (jos käytät mobiilia, rullaa alaspäin, tilausmahdollisuus löytyy sieltä).

(en siis lähettele sähköpostiisi erillisiä markkinointiviestejä, saat ainoastaan tiedon uusista postauksista sähköpostiisi tämän kautta) ❤️

(”neuleohjeita tumpeloille” artikkelin kuva Niki_Ta Pixabaystä)