NÄIN YSTÄVÄNI LAIHTUI NOPEASTI JA PYSYVÄSTI

Näin ystäväni laihtui nopeasti ja pysyvästi

Haluan tälle syksyä jakaa teille todella tärkeää tietoa siitä, miten oikeasti pystyt parantamaan elämänlaatuasi merkittävästi, ja siinä sivussa samalla laihdut nopeasti ja pysyvästi.

Vaikka aikoinaan päätin pyhästi, etten kirjoita yhden ensimmäistäkään postausta laihduttamiseen, meikkailuun, lifestyleen sun muuhun liittyen, niin tämä oivallus, jonka olen saanut hyvin omakohtaisesti kokea, on ollut niin merkittävä, että haluan ilman muuta saattaa tämän myös sinun tietoosi!

Postaus on aika pitkä, mutta toivon todella, että jaksat lukea tämän loppuun, sillä saamasi tieto voi olla sinulle yhtä käänteentekevä asia kuin mitä se oli minulle ja ystävälleni!

Näin sinäkin voit laihtua nopeasti ja pysyvästi

Hyvällä ystävälläni todettiin parisen vuotta sitten 1-luokan diabetes vahingossa. Sitä ennen hän sai äkillisesti sydän infarktin 54-vuotiaana. Kuin sattuman kaupalla hän ehti päästä sairaalaan, jossa hänet onneksi pystyttiin elvyttämään kohtuullisen nopeasti.

Ystävälläni ei ollut minkäänlaista tietoa siitä, että hänellä olisi 1-luokan diabetes ennen sairauskohtausta. Hän oli aloittanut vajaa vuosi aiemmin laihduttamisen, ja tupakoinnin hän oli lopettanut jo reilut 8 vuotta aiemmin.

Laihduttamisen hän aloitti ns. ”vesikuurilla”, johon siis kuului, että vettä piti juoda ihan tolkuttomia määriä.

Ja paino alkoikin yllättäen tippua nopsaan tahtiin, vaikka liikuntaa hän ei juurikaan lisännyt, tai muuttanut ruoka-valioaan juuri lainkaan. Hän söi epäsäännöllisen säännöllisesti, monipuolisesti kuitenkin, mutta myös herkut, pullat ja olut toisinaan maistuivat.

Muistan, kuinka hän muutamaa kuukautta ennen sairauskohtaustaan ihmetteli, kuinka paino voi tippua pelkästään vettä juomalla, ja kuinka häntä janotti, mitä enemmän hän joi. Erityisesti ihmettelimme sitä, että hänen ei ollut tarvinnut lainkaan muuttaa muuten ruokailu- tai liikuntatottumuksiaan.

Näin jälkikäteen tietysti pystyimme huomaamaan, että laihtuminen ja voimakas janontunne tietysti liittyivät puhjenneeseen diabetekseen, eikä ”vesikuuriin”. Se ei nimittäin oikeasti ole todellakaan mitenkään järkevä keino laihduttaa, saatikka, että tulokset olisivat pysyviä, painvastoin.

Ikävä noidankehä

Kohtauksen jälkeen ystäväni joutui sairaslomalle, sekä opettelemaan elämään diabeteksen kanssa. Koska 1-luokan diabeetikkojen pitää huolehtia tarkasti siitä, että he syövät säännöllisesti hiilihydraattipitoista ruokaa, alkoi ystävälläni paino jälleen nousemaan.

Ja mitä enemmän painoa tuli lisää, sitä enemmän kului insuliinia. Myös verenpaineet lähtivät nousemaan, kolesteroliarvot samoten, ja totta kai mieliala ystävälläni oli kaikkea muuta kuin iloinen. Hän oli sanalla sanoen ylipainoinen, väsynyt ja läpeensä kyllästynyt tilanteeseensa.

Hän yritti toki lisätä liikuntaa arkeensa, mutta painonnousu teki liikkumisen hankalaksi, sillä lonkat ja polvet olivat todella kovalla rasituksella ylipainon vuoksi.

Merkittävä oivallus

Samoihin aikoihin myös itselläni oli tilanne, että painoa oli alkanut kertymään hieman liikaa. Myös oloni oli voimaton, ja vatsakin oli koko ajan enemmän tai vähemmän turvoksissa. Liikuin aika paljonkin, mutta siitä huolimatta paino vain hiljalleen nousi.

Ystäväni kanssa olimme usein puhuneet siitä, että tilanteelle täytyisi tehdä jotain, ja olimme molemmat sitä mieltä, että mikään väliaikainen muutos, kuten pikadieetti, ei hyödyttäisi mitään, sillä tarvitsimme kumpikin pysyvää muutosta elintapoihimme.

Sitten, kuin sattuman kaupalla, satuimme näkemään televisiosta Prisman dokumentti ohjelman ”totuus hiilareista”, ja sen jälkeen alkoi tapahtua ihmeitä!

Ystäväni oli aluksi kovin skeptinen, ja epäili, että ei mitenkään voi olla mahdollista, että muuttamalla ruokailutottumuksiaan hiukan, voisi saavuttaa alle kuukaudessa niin merkittäviä muutoksia painon, verenpaineen, kolesterolin, sekä insuliinin tarpeen suhteen.

Mutta näin tapahtui!

Kaverini paino tippui reilun kolmen viikon aikana 6 kg! Insuliinia hänen tarvitsi pistää enää aamuisin (ns. pitkävaikutteinen), ei siis päivällä enää lainkaan! Lisäksi hän sai tiputtaa pitkävaikutteisen insuliinin määrää viikoittain alemmas, sillä sokeriarvot tippuivat silmissä!

Verenpaine tippui myös ihanteelliselle tasolle tuon 3 viikon aikana. Ystäväni kävi n. kuukauden kuluttua elämäntaparemontin aloittamisen jälkeen lääkärintarkastuksessa, ja siellä päätettiin ehdottomasti vähentää verenpainelääkitystä.

Lisäksi lääkäri oli ollut sitä mieltä, että iso osa verenpainelääkkeistä voitaisiin jopa lopettaa seuraavan 3 kuukauden aikana!

Kolesteroliarvot olivat täysin viitearvossaan (aiemmin ne olivat reippaasti yli viitearvon). Ja mikä huikeinta, maksa-arvot olivat parantuneet edellisestä mittauksesta yli 30 %!!! (ylipaino on yksi merkittävimmistä rasvamaksan aiheuttajista).

Nämä mielettömän hienot muutokset tapahtuivat ystävälleni siis alle kuukaudessa!

Minulla lähtötilanne oli tietysti erilainen, mutta myös itselläni jatkuva turvotus oli kadonnut kokonaan, ja painokin oli tippunut piirua vaille 4 kg. Voitko kuvitella, alle kuukaudessa!

Laaja verenkuvatutkimus

Innostuin itsekin ihan valtavasti ystäväni kerrottua tuloksistaan, joten päätin otattaa itselleni laajan verenkuvan, jotta tietäisin, missä mennään. Ja kuten arvata saattaa, julkisen puolelta sitä ei tietysti saa, ellei ole aihetta epäillä jotakin sairautta, ja jonot ovat melkoiset.

Tässä kohtaa löysin Puhti.fi palvelun, jonka kautta sain varattua jo seuraavalle päivälle ajan laboratorioon, ja verestäni otettiin todella mittava määrä eri tutkimuksia.

En siis tarvinnut tähän palveluun mitään lähetteitä lääkäreiltä, vaan pystyin varaamaan kaiken helposti ja nopeasti Puhti.fi sivuston kautta.

Tulokset tulivat jo seuraavana päivänä, ja grafiikka oli todella selkeää ja helppolukuista. Jokaisen arvon kohdalla oli myös todella kattava määrä lisäinfoa, jota oli erittäin mielenkiintoista käydä lukemassa. Tämä kaikki selkeällä Suomen kielellä, ja vieläpä ymmärrettävässä muodossa!

Kirjoitin Puhdin verenkuva tutkimuksista erillisen postauksen, pääset lukemaan sen tästä linkistä.

Miten onnistut laihtumaan nopeasti ja pysyvästi?

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, ainut asia, mitä muutimme, oli ruokailu. Ja sen osalta teimme ainoastaan seuraavat muutokset:

✔️ Korvasimme riisin, perunan ja makaronin lähes kokonaan kasviksilla ja salaateilla

✔️ Myös vehnäjauhon jätimme pois lähestulkoon kokonaan

✔️ Sokeri korvattiin Karppi-sokerilla

✔️ Kiinnitimme huomiota siihen, että söimme vähintään 5 kertaa päivässä

✔️ Vaalea leipä korvattiin täysjyväleivällä, joka oli käytetty pakastimessa, ja siivut paahdettiin leivänpaahtimessa

✔️ Ruisleipäsiivuja söimme päivässä max. 4, ja täysjyväleipää max. 1.

Itselläni oli ennen muutosta isona peikkona mielessä se, että mitä sitä sitten oikein voi syödä. Voin lohduttaa sinua, voit syödä vaikka ja mitä, myös herkkuja!

Ihan alussa seurasin hyvin aktiivisesti FB-ryhmää nimeltään ”vähähiilihydraattiset reseptit”. Sieltä sain todella helppoja reseptejä, joiden avulla pystyin tekemään ihan tavallista kotiruokaa mahdollisimman vähillä hiilari-määrillä.

Toinen iso löytö oli sivusto ketoreseptit.com! Sieltä aukeni kokonaan uusi maailma tehdä terveellistä ruokaa, ja myös niitä herkkuja!! 😊

Esimerkki päivän aterioista

Tässä yksi tyypillinen päivä ja sen ateriat:

Aamulla kaura, tai vehnälese puuro. 1 siivu ruisleipää, jonka päällä jotain levitettä, juustosiivu ja esim. kalkkunaleikettä. Puuroon kourallinen marjoja. Voi myös laittaa voisilmän, ei sokeria. Kupponen kahvia tai teetä.

Välipala, jos lounaan ja aamupalan välillä menee aikaa enemmän kuin 3 tuntia. Välipalaksi sopii hyvin esimerkiksi jokin sokeroimaton rahka, tai vaikkapa banaani, tai jos on keitettyjä kananmunia, niin yksi sellainen.

Lounas. Jos käyt syömässä ulkona lounaan, ota kaikkea muuta, mutta älä riisiä, perunaa, makaronia yms. Jätä myös leivät pois. Jälkiruoissa on usein myös turhaa sokeria, joten niitä ei kannata ottaa.

Jos lounaan ja päivällisen välillä menee aikaa yli 4 tuntia, ota jälleen jokin hyvä välipala. Avokado, omena, banaani, sokeroimaton rahka, salaatti, porkkana….

Päivällinen

Pilko pellille kasviksia, esim. porkkanaa, punajuurta, parsakaalia, kukkakaalia, kesäkurpitsaa…mitä jääkapissa nyt sattuukaan olemaan. Ripottele päälle hieman suolaa. Paahda n. 17min 200 asteessa.

Nostele kippoon, kaada päälle halutessasi fetajuusto öljyssä -rasia, ja sekoita. Nam!

Tee lisäksi jotakin proteiinia, kuten vaikkapa kanasuikaleita, tai kalaa yms. paistinpannulla.

Idea on, että teet jälleen tyypillisten hiilareiden tilalle (riisi/pottu/makaroni), jonkin terveellisemmän lisukkeen. Ketoreseptit.com sivuilta löydät todella kattavan määrän vaihtoehtoja!

Iltapalaksi teetä ja 1 siivu ruisleipää, tai 1 siivu pakastettua, ja paahdettua täysjyväleipää. Tai sitten itse tekemääsi ketoleipää.

Jos telkkaria katsoessa iskee armoton herkkunälkä, on sallittujen listalla mahdollisimman tumma suklaa. Katso, että kaakaota on vähintään 80 %. Makeanhimo lähtee taatusti jo parilla palalla!

Tärkeintä on, että opettelet seuraamaan sitä, mitä pistelet suuhusi, ja pidät huolen siitä, että et syö vääränlaisia hiilareita liikaa. Olen pyrkinyt pitämään hiilareiden määrän n. 70 g/päivässä, ja siihen pääsee kyllä yllättävän helposti.

Koska kehomme tarvitsee kuitenkin polttoainetta toimiakseen, on todella tärkeää, että se myös saa sitä tarpeeksi tiheästi. Joten huolehdi siitä, että syöt tarpeeksi usein, ja että saat ruuasta myös proteiinia ja rasvaa.

Muista myös juoda vettä riittävästi.

Tässä vielä linkit, joiden avulla pääset alkuun!

Prisma ”Totuus hiilareista” dokumentti

Keto-reseptit.com

Vähähiilihydraattiset reseptit-ryhmä Facebookissa

”Ensimmäinen askel kohti pysyvästi parempaa elämänmuutosta” – postaus.

Kannattaa otattaa verenkuva, sekä haluamasi vitamiinitutkimukset heti alussa, ja sitten vaikkapa 3 kuukauden kuluttua, niin näet, miten arvosi muuttuvat matkan aikana.

Liikunnasta vielä sen verran, että kun paino alkaa tippumaan, myös liikkuminen muuttuu mielekkäämmäksi, joten sitä kannattaa myös lisätä sen mukaan, kun paino kevenee!

Jos olet siinä tilanteessa, että painoa on kertynyt liikaa, ja terveys reistailee, toivon sinulle sydämestäni voimia ja uskallusta tehdä muutoksia ruokailun suhteen. Tulet hämmästymään, kuinka nopeasti saat aikaan valtavan isoja muutoksia terveydessäsi!

Jos minä ja ystäväni pystyimme siihen alle kuukaudessa, niin sinäkin pystyt siihen ihan varmasti! Tärkeintä on, että aloitat.

N.Y.T.

Tsemppiä! ❤️

”Näin ystäväni laihtui nopeasti ja pysyvästi” -postauksen artikkelikuva Alexas_Fotos Pixabaystä