MUISTA SYÖDÄ KUUSI!

Häh? Muista syödä kuusi! Siis oikeasti? Jep, luit oikein, joten suosittelen jatkamaan lukemista 🙂

Kuulutko sinä siihen suurehkoon joukkoon Suomalaisia, joilla joulukuusi olla köllöttelee vielä komeasti olohuoneen nurkassa, vaikka Loppiainen tuli ja meni?

Eikä ehkä tulisi ihan ensimmäiseksi mieleen muistaa syödä kuusi, mutta kyllä, se jos jokin, on kuulkaas ekoteko!

MUISTA SYÖDÄ KUUSI!

Jos kuulut tähän joukkoon jylhään, niin hyvä, sillä silmiini sattui Facebookissa hauska kierrätysidea joulukuuselle (Kiitos Yrttiaitta Saarennon Päiville linkistä! Alkuperäinen postaus on VILLD-vegaaniravintolan omistajan Ossin kirjoittama postaus).

Aiheesta inspiroituneena päätin tehdä sinulle postauksen, johon olen kerännyt useampia vaihtoehtoisia tapoja antaa kuusirievulle uusi, uljas elämä!

Tässä Päivin linkin kautta tulleet kierrätysideat:

  1. Tee tuoreista havuista siirappia ja öljyä
  2. Tee kuivista neulasista blenderillä jauhetta, jota lisäät esim. viiliin, smoothieen jne.
  3. Tee rangasta ja oksista oksasilppurilla haketta savustuspönttöön

Eikö olekin mahtavia ideoita! Kuusisiirappia voit käyttää esimerkiksi smoothieissä, alkumaljoissa, jäätelön makeuttamiseen…käyttökohteissa vain mielikuvitus on rajana.

Kuusi öljyä voit puolestaan käyttää kuten pestoa, risottoihin, keittoihin, salaatteihin…Lisäksi kuusi öljy sopii upeasti loimulohen seuralaiseksi. (Voitele lohi ennen loimutusta öljyllä).

Jos kalan loimuttaminen kiinnostaa, niin käy lukaisemassa artikkelini ”4 näppärää vinkkiä kalan loimuttamiseen”, kerron siinä seikkaperäisesti kalan loimuttamisen saloja.

Kuusijauheen tekeminen on helppoa. Nosta havut kuivumaan lehden päälle mahdollisimman pölyttömään paikkaan (esim. saunan lauteille). Anna havujen kuivua täysin.

Havut ovat kuivat, kun ne tuntuvat täysin kuivilta ja neulaset irtoavat helposti hieman havua ravistaessa.

Jauha, poista isommat ”sattumat” ja käytä. Jauhe säilyy kuivassa paikassa ilmalta, valolta ja kosteudelta suojattuna ainakin vuoden.

VILLD-ravintola Ossin mukaan jauhe sopii hyvin myös mausteeksi uunijuureksiin (erityisesti punajuuren kanssa), dippikastikkeisiin ja vinegretteihin. Nam!

KUUSI RESEPTIT

Tässä reseptit siirappiin ja kuusi öljyyn:

KUUSISIIRAPPI

  • 2dl vettä
  • 2dl sokeria
  • 2 kourallista pieneksi leikattuja tuoreita kuusen oksia havuineen

Laita vesi ja sokeri kattilaan. Rullaa kaulimella oksia, jotta havujen rakenne rikkoutuu hieman. Lisää havut seokseen, sekoita hieman.

Laita kelmu päälle ja jätä huoneenlämpöön tekeytymään yön yli.

Siivilöi seuraavana päivänä havut pois.

KUUSIÖLJY

  • 4dl öljyä
  • 1tl suolaa
  • 1dl tuoreita kuusen havuja

Leikkaa havut irti oksista. Käy mahdollisimman puhtaita havuja

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja surruttele menemään, kunnes seos höyryää ja väri muuttuu kirkkaan vihreäksi. Siivilöi kuitukankaan läpi. Öljyn voi halutessaan pakastaa esim. jääpaloina.

MUUTAMA VAROITUKSEN SANA

Itse mietin sitä, että kuinkahan paljon tuollaisessa halppis-joulukuusessa mahtaa olla tuholaistorjunta yms. aineita? Jos kuusesi on aito, vapaana kasvanut metsäkuusi, voit surutta syödä kuusesi, muutoin kannattaa käyttää harkintaa.

Lisäksi on syytä muistaa, että jos olet allerginen esimerkiksi kuusenkerkille, on melko varmaa, että saat allergisia reaktioita myös näistä.

MUITA IDEOITA KUIN KUUSEN SYÖMINEN

Laita alueesi puskaradioon tieto, että annetaan kuusi. Hevosharrastajat ainakin täällä meillä hakevat mielellään kuusen hevosille ruuaksi.

Voit myös sahata kiekkoja rungosta. Näitä kiekkoja voit käyttää vaikkapa askarteluun. Muista, että kuusi on melko pihkainen puulaji.

Jos olet saanut pidettyä kuusesi elinvoimaisena, voit tehdä havuista ulos havuseppeleitä.

Jos neulaset vielä juuri ja juuri pysyvät kiinni havuissa, hyödynnä havut jäälyhdyn koristelussa. Leikkaa havuja, teippaa ne ämpärin reunoille kirkkaalla teipillä, laita vettä ja vie ulos pakkaseen yöksi. Älä unohda ämpäriä liian pitkäksi aikaa pihalle 😊

Havuja voit käyttää myös talvisuojaukseen herkkien perennojen päälle.

Ja loppuranka palaa pilkottuna komeasti takassa!

Tässä vielä linkki ihanan Yrttiaitan sivuille, olen päässyt maistamaan Päivin tekemiä herkkuja, ja ne vievät kyllä kielen mennessään! Lisäksi purkit ovat todella kauniita, joten niitä on ilo antaa lahjaksi.

VILLD-ravintola ei ole tuttu, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Joten jos liikut niillä huudeilla, käy ihmeessä testaamassa paikan menuu, ja kerro meillekin, oliko hyviä herkkuja!

Heippa joulu ja tervetuloa uusi, upea vuosi 2020!