MILLAINEN ON UNELMIEN KEITTIÖ? NÄILLÄ NEUVOILLA TEET SIITÄ TOTTA!

En tunne yhtäkään ihmistä, joka olisi pystynyt tekemään päätöksen keittiöstään tuosta noin vain. Sillä se on mahdotonta.

Joudut väkisinkin miettimään keittiötä useammasta tulokulmasta. Keittiön pitäisi vastata usein ainakin seuraaviin toiveisiin:

Sen pitäisi olla:

  • käytännöllinen
  • kaunis
  • energiatehokas
  • toimiva lapsiperheille
  • ajaton
  • tilava
  • valoisa

Huh huh, aika monta kohtaa toteutettavaksi suunnittelijalle!

Olen nähnyt satoja keittiöitä. Osan niistä on suunnittelut huippusuunnitelijat. Olen myös saanut olla mukana suunnittelemassa niitä ammattilaisten kanssa niin pieniin kuin suuriin koteihin.

Pystyn antamaan sinulle, rakas lukijani, muutamia hyviä ammattilaisten käyttämiä keinoja tehdä unelmien keittiö. Joten ole hyvä, tässä niitä tulee!

NÄIN TEET UNELMIEN KEITTIÖN

Jotta saisit unelmiesi keittiön, täytyy sitä lähteä rakentamaan juurikin käytännöllisyyden pohjalta. Moni, moni perhe on tehnyt sen virheen, että ovat valinneet ykköskriteeriksi tilavan. Ok, todella tärkeä pointti, ilman muuta, mutta jos keittiö ei toimi arjessa, olet tyytymätön. Et onnellinen. Onneton siis.

Nykyään halutaan isoa yhtenäistä tilaa, jossa keittiö on saumattomasti yhteydessä oleskelutilaan. Usein ruokapöytä myös sijoitetaan kohtuullisen kauas varsinaisesta keittiöstä.

Joten, kun suunnittelet keittiötä, mieti tarkasti, kuinka kauas haluat kantaa kipot kupit ja lautaset. Niin, ja varsinaisen ruuan. Et kerran päivässä, vaan useita kertoja päivässä.

Pienillä perheillä tämä ratkeaa helposti esimerkiksi aamiaiskaapin avulla, jonka ympärille voit laittaa muutaman tuolin. Tai lisäämällä saarekkeen päätyyn/reunoille jakkaroita.

saareke

JOS PERHEESSÄ ON USEAMPI LAPSI

Mutta jos perheessä on useampi lapsi, on epämukavaa, jos osa porukasta joutuu syömään muulloin kuin viikonloppuisin ja juhlapyhinä seisaaltaan. Tai vuorotellen.

Niitä kippoja kuppeja ja ruokia kun ei oikeasti jaksa kantaa edestakaisin sinne upealle ruokailupöydälle, joka on hallin toisessa päässä, kuukautta kauempaa.

KEITTIÖ ILMAN YLÄKAAPPEJA

Upeaa, ilmavaa ja valoisaa tilaa saat helposti jättämällä yläkaapit pois. Mutta tiskikaapista ei kannattaisi luopua vähällä kummalla, mikäli teet ruokaa kotona.

Moni ajattelee, että keittiö pysyy siistinä, kun laitetaan astiat heti koneeseen. Ja näinhän se on.

Mutta kun ei niitä kaikkia astioita voi laittaa koneeseen! Osan joudut pesemään käsin. Ja jätät ne sitten siihen upealle tiskipöydälle kuivumaan, tai tunnollisena kuivaat ne saman tien ja pistät kaappiin. Jep jep. Päivästä toiseen…

astian pesu

AVOHYLLYT

Myös avohyllyjä laitetaan tänä päivänä paljon yläkaappien tilalle. Ne ovat kauniita, ja toimivat tilan ilmeen luojina, mutta keräävät valitettavasti armottoman määrän pölyä.

Ja mitä useampi kippo avohyllyillä on, sen enemmän joudut niitä putsailemaan. Kannattaako itselleen tehdä lisää velvoitteita kotitöihin yhtään enempää kuin on pakko? Joten malttia avohyllyjen kanssa kannattaa myös suosia.

KAAPPIEN TOIMINNALLISUUS

Tänä päivänä kaapit ovat upeita toiminallisuuden kannalta! On ankea muisto vain syvät alakaapit, joiden perukoilta löytyneistä kipposista pyyhit pölyjä joulun aikoihin. Vetokaapit ovat tilavia, hiljaisia ja niihin uppoaa ihan käsittämätön määrä astioita! Siitä iso, iso plussa kalustevalmistajille.

APTEEKKARIN KAAPPI

Muistuttaisin kuitenkin suositusta apteekkarin kaapista sen verran, että jos sellaista olet laittamassa, niin malli, jossa kaikki hyllyt tulevat ulos oven mukana, ei tule olemaan pitkäikäinen.

Ihan vain yksinkertaisesti siitä syystä, että painoa kertyy ovilehdelle liikaa ja tekniikka alkaa pettämään. Valitse siis malli, jossa voit vetää haluamasi hyllyn esille oven avattuasi.

Tässä on myös se etu, että et välttämättä halua näyttää sukulaisillesi koko kaapin arsenaalia hakiessasi esimerkiksi kaapista sokeria  ☺️

TOIMIVA SAAREKE

Myös saareke kannattaa tehdä vähintään 900mm syväksi. Tällöin voit lieden lisäksi laittaa kaapin ulkoreunalle 300mm syvän alakaapiston. Sinne voit sijoittaa harvemmin käytettävät astiat, kuten pikarit, kannut yms.

Tätä ”piilokaappia” ei edes huomaa, jos valitset kaapiston, jossa ei ole erillisiä vetimiä, vaan ovet avautuvat painamalla.

JAKKARAT SAAREKKEEN YMPÄRILLE

Ja jos laitat jakkaroita saarekkeen ympärille, tee siitä, tilan niin salliessa, vieläkin syvempi, tai jatka pöytälevyä päädyistä niin, että niiden alle mahtuu jakkarat. Näin saat arkiruokailun toimimaan saarekkeen ympärillä, etkä tarvitse erillistä arkiruokapöytää.

Ja yllättävän usein lapset haluavat tehdä ne läksynsä keittiössä, joten senkin takia kannattaa tätä arkitilaa keittiössä miettiä useampaan kertaan!

unelmien keittio

SAAREKE VAI NIEMEKE

Tiesittekö muuten, että saareke eroaa niemekkeestä siinä, että sen ympäri pääsee kulkemaan? Ihan vain vinkiksi, niin pysytte helpommin kärryillä suunnittelijan jutuissa 🌸

Monella onkin melkeinpä pakkomielle tuohon ympäri kulkemiseen. Se on todellakin hyvä toiminallisuuden kannalta, mutta joissakin tiloissa niemeke toimii vain yksinkertaisesti paremmin. Pahimmillaan pakkomielteen takia teet keittiöstäsi liian ahtaan.

Keittiökalusteiden ja saarekkeen välinen avoin tila olisi hyvä olla 1300mm. Tällöin se toimii, vaikka keittiössä hääräilisi useampikin kokki.

MITEN LUODAAN TUNNELMA

Sävyillä ja pintamateriaaleilla luodaan tunnelma. Jos haluat keittiöstä ajattoman ja valoisan, suosi vaaleita sävyjä. Saat helposti muutettua tunnelman jouluiseksi, kesäiseksi, syksyiseksi tekstiileillä ja muutamilla koriste esineillä.

purkki

BLACK IS BACK

Musta on tullut voimakkaasti mukaan skandinaaviseen väripalettiimme. Se on tehosteena upea, mutta armoton pölyn esille tuoja.

Joten isoille pöytä- ja lattiapinnoille en laittaisi kovin tummaa, ellet sitten rakasta päivittäistä pölyjen pyyhintää.

VALKEAN SÄVY ”PAPERI”

Valkoisen sävyjä on useita. Ota selvää, istuuko kaappien valkea sävy hyvin tuleviin ikkuna ja kattolistoihin, ikkunan puitteisiin sekä seinien valkeaan sävyyn.

Toki valkean eri sävyjä voi ja kannattaa yhdistellä, mutta ne täytyy olla samaan sävyperheeseen kuuluvia. Sama pätee muihinkin väreihin.

Valkean sävyistä sävy ”paperi” seinämaalina on todella monikäyttöinen ja istuu yleisesti käytettyjen ikkunapokien ja listojen sekä kalusteiden perusvalkeaan hyvin.

LIIKAA KONTRASTEJA

Vastakohdat täydentävät toisiaan. Sopivassa suhteessa. Älä laita liikaa kontrasteja, sillä niihin kyllästyy melko nopeasti.

Tasaisen valkea, beige tai vaalea harmaa voi tuntua ankealta, mutta jos haluat pelata varman päälle, ja haet keittiöltäsi ajattomuutta, kannattaa niissä pysytellä, ja revitellä sitten kipoilla ja tekstiileillä muutoin.

Myös käyttämällä saman sävyperheen eri sävyjä luot keittiöösi kerroksellisuutta, eli ei kaikki samalla sävyllä vaan käytä 2-3 eri sävyä samasta sävyperheestä.

VÄHEMPI ON ENEMPI

Mitä vähemmän tavaraa, sen onnellisempi perhe. On ihan turhaa ostaa kolmet eri astiastot sekä jokaiselle vuodenajalle oman taikinakulhot. Pärjäät vähemmälläkin.

Myös koriste esineitä kannattaa sijoittaa tilaan harkiten. Näin yksittäinen esine tulee esille paremmin. Sijoita siis laatuun, älä määrään.

PUU KAUNISTAA KEITTIÖN

Kauneimmat keittiöt, joissa olen päässyt käymään, ovat olleet suorastaan askeettisia. Ja TOP 3 listaa kun mietin, niin jokaisessa niissä oli pienen pieni ripaus puuta, tavalla tai toisella.

Pöytätasojen ei tarvitse olla puuta. Keittiöpöydän ei tarvitse olla puuta (tokikin upea, vanha puinen pöytä on huikea, siitä ei pääse mihinkään).

Esimerkiksi jakkaroiden puuistuimet riittävät. Tai pata, jossa on puinen kahva, laitettuna kauniisti esille. Kaunis puinen leikkuulauta. Oksa, joka toimii kannattimena. Puiset ripustuskoukut…toimii!

puukyltti

VALAISTUS

Onnistunut valaistus on unelmakeittiössä todella tärkeää. Kun suunnittelet valaistusta, mieti, mitä toimintoja tulet keittiössä tekemään ja missä.

Työtasot pitää valaista niin, että niillä on turvallista työskennellä.

Jos laitat työtasojen ylle pelkästään riippuvat lamput, niiden valoteho jää huonoksi, koska itse luot varjon tehdessäsi ruokaa tason äärellä.

Ledivalonauhan avulla pystyt tekemään ihmeitä valaistukseen. Myös ruokapöydän äärellä tarvitaan joskus kunnon valaistusta, joten esim. kattoon upotetut, kohde sekä -valotehosäädettävät spotit  ovat hyvä ratkaisu molemmissa tapauksissa.

valaistus

Tunnelmavalaistus

Tunnelmavalaistusta ei myöskään sovi unohtaa. Kaunis lamppu pöydän päällä kruunaa keittiön. Muistathan kuitenkin sijoittaa lampun niin, että pöydän vastapuolella oleva henkilö näkee sinut eikä lamppua ruokaillessaan.

Hyödynnä sähkösuunnittelijan ammattitaitoa.

RESEPTEJÄ UUTEEN KEITTIÖÖN

Käy myös kurkkaamassa herkku-kategoriaa, lisäilen sinne reseptejä takuuvarmoista ja helpoista herkuista vasaranheiluttajille.

Kesäisin kannattaa hyödyntää kalasaaliit, pääset suoraan tästä linkistä herkullisten haukipihvien reseptiin. Niitä on mukava paistella ja herkutella keittiösuunnittelun lomassa!

KIITOS IHANA  LUKIJANI!

Kiitos, kun tulit sivuilleni ja luit artikkelin loppuun. Laita hyvä kiertoon ja vinkkaa sivuja myös kavereillesi!

Toivon sinulle mukavia hetkiä keittiösuunnittelun parissa.  Tähän, jos johonkin, kannattaa käyttää aikaa ja mietintämyssyä yön yli ja toisenkin, jotta lopputulos olisi lopulta se

UNELMIEN KEITTIÖ  💛