LAUTEIDEN KÄSITTELY – HUOMIOI NÄMÄ SEIKAT ENSIN!

Yhteistyössä Adlibriksen + Vallilan kanssa. Affiliate-linkit merkitty *) -merkillä.

Lauteiden käsittely kannattaa aloittaa aina kunnon pesulla. Pese lauteet pehmeällä harjalla, käytä puhdistusaineena tolua tai mäntysuopanestettä (ei kloriittia, liian tujua!), ja muista pestä myös välit sekä lauteiden alapuoli.

Itse asiassa monelta unohtuu lauteiden käsittelyssä juuri tuo lauteiden alapuolen peseminen, ja aika pian sinne alkaa kertymään likaa ja homepilkkuja.

Pesun jälkeen anna saunan kuivua kunnolla hyvin tuulettaen. Sauna pitäisi muutenkin aina käytön jälkeen tuulettaa hyvin, sillä ilman hyvää tuuletusta lauteet vääjäämättä menevät ikävään kuntoon.

Lauteiden käsittely parafiiniöljyllä

Varmin tapa käsitellä pestyt ja kuivat lauteet on käsitellä ne parafiiniöljyllä 2-4 kertaa vuodessa riippuen saunan käyttöasteesta.

Parafiiniöljy ei ole orgaanista öljyä, joten siinä ei ala kasvamaan mitään, ja lisäksi se imeytyy hyvin lauteisiin.

Voit levittää öljyn pensselin tai kangasliinan avulla. Öljyn kannattaa antaa imeytyä kunnolla puuhun ennen seuraavaa käyttökertaa. Lauteet ovat käyttövalmiit noin 2-3 päivän kuluttua.

Mikäli et ole vielä kertaakaan öljynnyt lauteitasi, kannattaa tehdä testi-öljyäminen lauteen alapuolelle, jotta näet, minkä sävyisiksi lauteet muuttuvat.

Öljyäminen usein syventää tummaa sävyä ja kirkastaa vaaleaa. Esimerkiksi tervaleppä ja lämpöhaapa lauteissa puun elävyys ja tummat kohdat korostuvat öljykäsittelyn jälkeen.

Parafiiniöljy sopii uusille tai aiemmin öljytyille lauteille, ei vahatuille.

Lauteiden käsittely Supi-saunavahalla tai vastaavalla

Supi-saunavahan ”väritön” on hyvä vaihtoehto lauteiden käsittelyyn, jos et halua puun oman sävyn syventyvän entisestään.

Sävytetyllä saunavahalla puolestaan pystyt sävyttämään lauteet haluamaasi sävyyn. Se on edullinen ja nopea tapa uusia saunan ilme kokonaisuudessaan.

Perussävyjä Supi-vahoista löytyy valkoinen, harmaa ja musta. Muitakin sävyjä on saatavana erikseen sävyttämällä.

Jos käsittelet lauteet vahalla, niin lisää vaha pensselillä puun syiden suuntaisesti. Jos laitat vahaa liikaa, voi pinnasta tulla liukas, joten levitä vahaa vain sen verran, kuin siihen kertalevityksellä imeytyy.

Joidenkin ohjeiden mukaan suositellaan ennen levitystä kostuttamaan pesty laude kevyesti vedellä (esim. suihkepullolla), ja sen kuivumisen jälkeen hiomaan mahdolliset ylösnousseet puukuidut pois. Muista poistaa hiontapöly ennen vahausta!

Jos lauteet on aiemmin käsitelty öljyämällä, niitä ei voi käsitellä saunavahalla, ellei öljy ole kulunut lähes kokonaan pois.

Lämpökäsitellyt lauteet sekä haapa lauteet

Näiden lauteiden käsittelyyn suositellaan käsittelyaineeksi öljyämistä, sillä se korostaa puun kaunista ja elävää pintaa. Haapa lauteille suositellaan puolestaan väritöntä vahaa.

Toki, jos on kyllästynyt haapalauteisiinsa, ei mikään estä niitä käsittelemästä sävytetyllä vahalla myös.

Muita mielenkiintoisia huomioita lauteiden käsittelystä

Pellavaöljyä ei suositella lauteiden käsittelyyn ilmeisesti sen vuoksi, että siinä ei ole homeenestoainetta itsessään, joten vaarana on lauteiden homehtuminen erityisesti, jos lauteita ei tuuleteta ja kuivata kunnolla käytön jälkeen.

Tervaleppälauteisiin suositellaan Kiinanpuuöljyä, sillä se vahvistaa lepän punaisuutta.

Moni myös jättää lauteet täysin käsittelemättä peläten käsittelyn vaikuttavan lauteiden kuumenemiseen ja sitä myöten käyttöepämukavuuteen.

Käsittely antaa kuitenkin puulle suojan likaa ja osaltaan myös kosteutta vastaan, sillä puu imee itseensä niin kosteutta kuin likaakin. Öljytty/vahattu puu on siten jo ”kyllästetty”, joten kosteutta ja likaa ei pääse puiden syihin enää yhtä paljon.

Joillekin käsittelyaineet voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita, joten ennen käsittelyä kannattaa tämäkin asia ottaa huomioon.

Osa on halunnut luoda saunaansa savusauna fiilistä tohottamalla (kuumentaminen kaasupolttimella) saunan paneelit ja jopa lauteet.

Tohottaminen on tarkkaa hommaa ensinnäkin paloriskin vuoksi, sekä siksi, että poltettaessa puun pintaa sen ominaisuudet muuttuvat.

Ennen kuin innostut tohottelemaan paneeleita ja lauteita, kannattaa aiheeseen perehtyä todella kunnolla.

Oikein toteutettuna tämä tekniikka sulkee hyvin puun syyt, ja lopputulos on upea (toki makukysymys), huomiota kiinnittäisin myös mahdolliseen tuoksuun aina lämmittäessä.

Summasummarum, jos haluat pitää lauteet hyvässä kunnossa, niin

  • pese ne 2-4 kertaa vuodessa
  • tuuleta ja kuivaa hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen
  • muista vetää myös lauteilta vedet pois lastalla tarvittaessa
  • nosta lauteet pystyyn käytön jälkeen, jos mahdollista
  • jos haluat säilyttää lauteet sävyltään mahdollisimman samanlaisena kuin uutena, väritön vahaus hyvä vaihtoehto
  • öljylle öljyä, vahalle vahaa
  • tutki ennen kuin hutkit!

Lisätietoa

Käyn läpi syvällisesti artikkelissa ”kokemuksia laudemateriaaleista” erilaisia materiaalivaihtoehtoja, sekä niiden plussat ja miinukset.

Oletko jo tutustunut *) Vallilan ajattomiin laudeliinoihin? Klikkaa kuvaa, niin näet viimeisimmät tarjoushinnat!

Millaiset lauteet savusaunaan?

Oletko kiinnostunut savusaunoista? itselläni kuumottaisi tehdä sellainen jossakin vaiheessa mökille.

Löysin Adlibriksesta kirjan, jossa näyttäisi olevan selkeät ohjeet sellaisen tekemiseen. Laitan varalta sinullekin linkin ko. kirjaan, jos aihe kiinnostaa.

Kirjan on kirjoittanut Juha Telkkinen, joten voimme luottaa siihen, että kirjan neuvot ovat varmasti ammattilaisen antamia ja selkeitä! *) ”Haaveena savusauna”.

Ilmaohjain puukiukaaseen

Koska puusaunassa kuluu puuta, on ihan järkevää pyrkiä minimoimaan sen kulutusta. Tällöin myös kiukaassa poltettavien puiden pienhiukkaspäästöt pienenevät.

Tähän tarkoitukseen voisi sopia yhtenä vaihtoehtona Suomalainen innovaatio LumoX Ekoair S.

Tämä patentoitu ilmaohjain lupaa 80% pienempiä päästöjä ja jopa 40% pienempää puun kulutusta.

Aika kovia lukuja, varsinkin jos lasketaan, mitä se tarkoittaa esimerkiksi vuodessa. Tässä linkki Ylen tekemään juttuun kyseisestä innovaatiosta.

(Artikkelikuva mikkooja1977 Pixabaystä)