KOKEMUKSIA LAUDEMATERIAALEISTA

Näin mökkikauden alkaessa monella on listalla saunan lauteiden uusiminen. Kokemuksia laudemateriaaleista vaihdetaan kiivaasti naapureiden ja tuttujen kanssa, ja moni käy jopa ottamassa käsituntumaa eri materiaaleihin rautakaupoissa jne.

Vaihtoehtoja laudemateriaaliksi on tänä päivänä tarjolla todella runsaasti, jopa niin runsaasti, että on vaikea tehdä päätöstä, minkä valitsisi.

Kun valitset, hyödynnä myös muiden kokemuksia laudemateriaaleista

Kun valintaa tehdään, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • lauteiden kestävyys ajan saatossa
  • miten pinta käyttäytyy lämpimänä
  • millaisia huoltotoimenpiteitä laude vaatii
  • ulkonäkö
  • lämpökäsittely
  • tuoksu

Myös materiaalin sahaustavoissa on eroja. Esimerkiksi radiaalisahatussa puussa puun syyt ovat pystyssä joten se ei pääse lustottumaan.

www.mykoti.net

Laudemateriaalit

Tyypillisimpiä laudemateriaaleja ovat haapa, lämpökäsitelty haapa, tervaleppä, mänty, kuusi, jättiläistuija, lehmus.

Listasin tähän muutamia kohtia mietittäväksi eri vaihtoehdoista:

Jättiläistuija

Isot plussat jättiläistuijassa ovat sen keveys ja kuumumattomuus saunassa. Se on myös erittäin lahonkestävä. Materiaalina puu on lujaa, keskikovaa ja helposti käsiteltävää.

Jättiläistuija ei juurikaan ”elä”. Käyttökokemuksien mukaan tästä materiaalista valmistetut lauteet eivät väänny, tummu tai sinisty vuosienkaan saatossa. Hinta on korkea. Toisaalta, jos kyseessä on pieni sauna, niin hinta ei välttämättä muodostu esteeksi sen toteuttamiselle.

Tervaleppä

Puuaines on pehmeää ja kevyttä, jonka ansiosta se ei juurikaan kuumene saunottaessa. Miellyttävän tuoksuinen, vaalean/punertavan sävyinen.  Materiaali on pihkaamaton.

Haapa

Tämä lähes tuoksuton laudemateriaali saa kiitosta kauniista tasaisesta vaaleasta väristään. Haapa johtaa hitaasti lämpöä eikä tikkuunnu. Puu on tasavärisen vaaleaa, pehmeää, joustavaa sekä tiivistä.

Haapa on toisaalta vaaleutensa takia herkkä likaantumaan, ja se myös saattaa tummua ja sinistyä homesienen vaikutuksesta.

Lämpökäsitelty haapa

Lämpökäsittelyllä puuhun saadaan kovempi pintakestävyys, joten se käy hyvin kovaa kulutusta vaativiin olosuhteisiin, ja siksi sitä onkin käytetty paljon mm. hotelleissa ja kylpylöissä.

Käsittely saa myös pinnasta eläväisen. Puuta valitessa kannattaa olla tarkkana, että sitä ei ole ns. ylikäsitelty, koska liian pitkään kuivattu puu tulee hauraaksi.

Leppä, tervaleppä

Tervalepän hyviin ominaisuuksiin kuuluu hyvä kosteuden- ja homeenkesto. Tuoksu on makeahko mutta ei tunkkainen.

Kuusi

Kuusi saa kiitosta käyttäjiltään edullisuudestaan. Terveoksainen kuusi koetaan miellyttäväksi ja perinteiseksi laudemateriaaliksi, joka pihkaa ainoastaan pihkakoloistaan, ei jokaisesta oksasta, kuten käsittelemätön mänty.

Edukkaimmat materiaalit saattavat vääntyillä liian nopean kuivatusajan johdosta, joten kannattaa selvittää, miten tuote on kuivattu.

Kuivuminen tasaantuu nopeasti saunoissa, jotka ovat välillä kylmillään. Höylätty/siklattu pinta kuusessa on parempi kuin hiottu puhtaanpidon kannalta. Tällöin ei myöskään ole välttämätöntä käsitellä pintaa mitenkään.

Lämpökäsitelty mänty

Lämpökäsittelyn ansiosta materiaali on pihkatonta, helppoa ja kevyttä käsitellä sekä työstää. Puun lahon kestävyys ja mittapysyvyys paranee huomattavasti lämpökäsittelyn johdosta.

Lämpökäsitelty radiatamänty

Radiatamänty on mäntypuiden sukuun kuuluva lajike. Lämpökäsittely tekee puusta todella kauniin laudemateriaalin. Se on hyvin kosteuden kestävää ja lämpöä eristävää.

Lämpökäsitelty magnolia

Tämä materiaali on lisännyt suosiotaan erityisesti runsaan sävyvaihtelunsa ansiosta. Lämpökäsittelyn johdosta materiaali on muilta ominaisuuksiltaan hyvin saunassa toimivaa.

www.mykoti.net

 

Mitä muuta kannattaa huomioida

Laudemateriaalin valinta ei todellakaan ole helppoa! Jos tarkoitus on tehdä aikaa kestävät laadukkaat lauteet, kannattaa valintaa tehdessä kiinnittää enemmän huomiota juurikin puun ominaisuuksiin, ja siihen, miten se on käsitelty, kuin laudan leveyteen ja ulkonäköön.

Toisaalta, jos on valmis lauteet uusimaan tarvittaessa useamminkin, voi valintakriteerinä olla silloin pelkkä esteettisyys.

Aiemmin muotilauteena pidettiin apassi laudetta. Sitä ei tänä päivänä juurikaan enää mene, joten kertonee jotain tuotteen laadusta käytännössä. Useat ovat moittineet apassia käytössä mm. liukkaaksi.

Mutta makuja ja mieltymyksiä on monia, löytyy myös paljon ihmisiä, jotka pitävät apassia mitä parhaimpana laudemateriaalina.

Lauteiden tuoksu

Myös lauteiden tuoksuun kiinnittäisin erityistä huomiota. Toisen makeahko voi toisen nenään olla karsean parfyyminen :-). 

Lämpökäsitellyt lauteet tuoksuvat erilailla lämmityksen jälkeen, ja tuoksu voi olla esillä pitkäänkin. Tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi laudekaupassa.

Jos olet herkkä tuoksuille, kannattaa ehdottomasti käydä materiaalivaihtoehtoja tuoksuttelemassa, ja jos mahdollista, kysellä käyttökokemuksia tuoksun suhteen tuttaviltaan.

Siisti, kaunis sauna

Jokainen koti ja sauna on onneksi erilainen. Tee valinta sen mukaan, minkä koet itsellesi tärkeimmäksi kriteeriksi.  Kauneus on katsojan silmässä, riittää, että valinta istuu omaan silmään.

Siisti, kaunis sauna on viihtyisä ja rentouttava paikka ja oleellinen osa meitä Suomalaisia, joten tehdään siitä arvoisensa, kukin tyylillään!

 

 

Kuva postauksessa ”kokemuksia laudemateriaaleista” werner moser Pixabaystä