KOKEMUKSIA HJERTEGARNIN NATUR ULD LANGASTA

Kuten postauksessa ”Norjalaisneule Hjertegarnin Natur Uld langasta” lupasin, käyn nyt läpi kokemuksia kyseiseen lankaan liittyen.

Tein siis norjalaisneuleen, jossa käytin sekä Natur Uld lankaa, että hyvinkin suosittua Istexin Àlafoss lopi lankaa. Päälankana oli Natur Uld, ja kaarrokkeessa Àlafoss lopi.

Päätin vertailla lankojen käyttäytymistä

  • nukkaantumisen
  • huopumisen
  • värin pysyvyyden
  • neuleen ”ryhdikkyyden” osalta.

Vertailut

Nukkaantuminen

Valitettavasti en voi kehua Natur Uld lankaa. Neule nukkaantui todella nopeasti aloitettuani käytön.

Kun vertaa lankojen nukkaantumista kainaloiden kohdalta, voi huomata, että Istexin Àlafoss lopi lanka ei ole nukkaantunut lainkaan, kun taas Natur Uld kovastikin.

Huopuminen

Natur Uld on pehmoinen lanka, ja huopumista on tapahtunut jonkin verran. Àlafoss lopi ei ole huopunut vielä lainkaan. Toki en ole käyttänyt neuletta vielä kovin pitkään. Tekemäni huopalapanen Natur Uld langasta huopui todella hyvin.

Värin pysyvyys

Kastelin neuleen saatuani sen valmiiksi haaleassa vedessä. Tässä vaiheessa ei väriä irronnut. Tein tosiaan koemielessä huopalapaset Natur Uld langasta. Huovuttamisvaiheessa (tein huovutuksen pyykkikoneessa) väriä irtosi ihan kunnolla, joka kannattaa ottaa huomioon, jos teet monivärisiä huovutustöitä.

Neuleen ryhdikkyys

Koska Àlafoss lopi on karkeampaa, pysyy se selkeästi ryhdikkäämpänä.  Natur Uld puolestaan on todella pehmoinen.

Yhteenveto

Neuleiden tekeminen on itsessään jo kohtuullinen urakka, joten on todella harmittavaa, että neule nukkaantuu jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Vaikka Àlafoss lopi on karkeampaa, ja taatusti kutittavampaa, kuin Natur Uld, on se pieni ongelma tähän nukkaantumiseen verrattuna.

Ja täytyy myös muistaa, että lähtökohtaisesti näitä muhkeita ulkoneuleita käytetään niin, että niiden alla on vähintäänkin aluspaita.

Hinnaltaan langat ovat lähes samat, joten senkään puolesta ei tarvitse miettiä, kumman valitsisi. Harmi vain, että Àlafoss lopia on haastavampi saada.

Suosittelen myös vahvasti käyttämään aitoja Suomalaisia villalankoja. Ne ovat laadultaan aivan omaa luokkaansa, puhumattakaan vastuullisuudesta.

Maksan ilomielin muutaman euron enemmän siitä, että tiedän saavani superlaatua, ja että lampaat, joiden villaa käytän, saavat elää hyvissä olosuhteissa.

Valitsemalla Suomalaista villaa tuet samalla useampaa pienyrittäjää ❤