VOIKO KASVILAVAT TEHDÄ PAINEKYLLÄSTETYSTÄ LAUDASTA?

***PÄIVITYS****

Lavoihin kannattaa laittaa mieluummin esim. patolevy seinän ja mullan väliin, kuin rakennusmuovi. Itse laitoin rakennusmuovin, ja se meni säpäleiksi jo seuraavana vuonna.

*****

Päätin tehdä kasvilavat laudasta.  Koko 2x1m, ja 30cm korkeat. Ihanteellisin tavara siihen olisi kestävyyden kannalta painekyllästetty kestopuu. Mutta…

Voiko kasvilavat tehdä painekyllästetystä laudasta?

Aloin miettimään, että mitenkä ne aineet, joilla nämä laudat kyllästetään, soveltuvat tähän tarkoitukseen? Kuinka paljon niistä erittyy myrkkyjä kasveihin? Googlasin kestopuun sivuja, ja sieltä löytyi mm. näin:

”voiko kyllästettyä puuta käyttää kasvimaalla / kasvilaatikoissa?

Kyllä voi. Suosittelemme kuitenkin, ettei kestopuuta käytetä suorassa kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa. Puun ja mullan väliin voi laittaa esim. palan rakennusmuovia. (linkki tässä heidän sivuilleen).” (huom! patolevy on parempi, rakennusmuovi hapristuu jo vuodessa).

Joten minunkin lavoihin tuli muovit. Ne oli oikein näppärä napsutella kiinni rakennusnitojalla (joka muuten on ihan hemputin oiva vempele muutoinkin!)

Jalat ja sahaus ylipäänsä

Painoahan näihin tulee rutkasti, kun multa lisätään, mutta teinpä nyt kuitenkin taustapuut alaosastaan hieman pitemmiksi ja leikkasin viistoon, jotta voin kiinnittää niiden avulla lavat tulevaan paikkaansa tukevammin.

Sahasin materiaalin jiirisahalla. Siinä kannattaa huomioida, että ”saha ottaa omansa”. Tarkoittaa siis sitä, että kun mittaat, ja laitat merkin lautaan, niin mitta muuttuu, jos käännät laudan ja sitten sahaat… niitä lautoja nimittäin joutuu välillä kääntelemään.

Tämän yleensä oppii muistamaan, kun huomaa, että himpatti vieköön, lauta on liian lyhyt! Valitettavasti tahtoo vaan tuo muisti olla välillä melko lyhyt ainakin meikäläisellä..

Laudan sydänpuoli ulko- vai sisäpuolelle?

Aloin sitten jappasemaan, että kumminkapäin ne laudat nyt pitäisikään olla, sydänpuoli ulospäin vai sisäänpäin?

Yleensä, kun tehdään ulkoverhousta, on sydänpuu ulospäin. Mutta painekyllästetyn osalta onkin kahta koulukuntaa. Toinen ryhmä on ehdottomasti sitä mieltä, että sisäänpäin, koska laudat ovat niin märkiä kyllästeaineesta, että ne alkavat vetämään lautaa kuprulle.

Noh, peruste oli hyvä, joten laitoin ne sitten tällä kertaa niin. Toisaalta, lautaan tulee kaksi ruuvia, joten vääntyilyn pitäisi pysyä kurissa niilläkin.

Miksi päädyin kasvilavoihin?

Olen kokeillut kasvattaa yrttejä, salaatteja yms. kasveja ihan tavallisessa maapenkissä, mutta jostakin syystä niiden hoitaminen tuntuu välillä vaivaalloiselta. Moni alan harrastaja sanookin, että kasvilavojen avulla kasvit tulevat

  • korkeammalle
  • paremmin esiin
  • niitä tulee hoidettua enemmän

Joten nyt sitten vain lavat paikoilleen ja mullan hakuun!

P.s. ylijäämälaudat kannattaa myös hyödyntää tavalla tai toisella. Itse tein mökille terassin ylijäämälaudoista todella jämerät aurinkotuolit, lue lisää täältä!