Affiliate-yhteistyössä Adlibriksen kanssa. Linkit merkitty *)-merkillä.
Oletko ihastunut vanhoihin, soroisiin, käsin poltettuihin tiileihin? Uniikki ja upea kasvihuoneen lattia vanhoista tiilistä voidaan toteuttaa yllättävän edullisesti, kunhan vain pidät silmäsi auki, ja seuraat esim. facebookin ”annetaan” osastoa sekä Tori.fi tarjontaa.
Kerron tässä postauksessa yksityiskohtaisesti, miten itse sain toteutettua kasvihuoneen lattian vanhoista tiilistä muutamalla kympillä!
Kasvihuoneen lattia vanhoista tiilistä
Sain haalittua tiilejä melkoisen läjän jemmaan ja kovan puhdistusurakan jälkeen (johon rakas äitini osallistui mitä suurimmassa määrin, kiitos siitä mammalle!) ne olivat valmiina käyttöön!
Kivissä oli mukana melkoisia aarteita, sillä osa niistä oli aikoinaan käsin poltettu Hailuodossa (kaunis saari Oulun edustalla, käykää ihmeessä, jos vierailette Oulussa, sinne pääsee lautalla Oulunsalosta).
Vanha pohja
Vanhan kasvihuoneen aikaisempi lattia oli maavarainen. Pohjalle oli aikoinaan heitetty jonkinlainen huopamatto. Koska kasvihuone sijaitsee alueella, johon kertyy keväällä paljon vettä, oli se myös melko vettynyt ja osin sammaleinen.
Huopamaton alla oli kohtuullisen hyvät pohjat, sinne oli perustamisen aikoina laitettu reilusti sepeliä, joten en lähtenyt sitä sen enempää purkamaan, vaan jätin huovan paikoilleen, sillä se toimii kohteessa hyvin eristekankaana asennushiekalle.
Jos teet pohjat tässä vaiheessa, muista tiivistää pohja kunnolla, käytä tärytintä tarvittaessa. Tästäkään työvaiheesta ei kannata tinkiä, jos haluat, että kiveys pysyy kauniina ja tasaisena.
Salaojitus tarvittaessa
Isompana ongelmana näin sen, että huoneeseen tuli keväisin jonkin verran vettä lattialle, joten päätin tehdä kömmänän ympärille osittaisen salaojituksen, joka osaltaan veisi kevätvedet lähellä sijaitsevaan veto-ojaan.
Myös hulevedet olisi helppo ohjata sinne samaa uraa myöten sadevesiputkien avulla.
Ja tietysti, kun kasvihuoneesta on kyse, kannattaa sadevedet ottaa talteen kastelua varten. Itse laitan rännien alle isot tynnyrit. Syksyllä, kun veden tarvetta ei enää ole, on kiva, että vesi menee suoraan veto-ojaan.
Samalla sain tehtyä sokkeleiden reunoille hyvän pohjan tulevaa kiveystä varten. Muista tehdä kaadot poispäin huoneesta!
Kivien asennus
Pohjatöiden jälkeen alkoi tiilien asennus. Laitoin asennushiekkaa reilusti pohjalle (n.15cm), ja asensin kivet rivin kerrallaan.
Kun laitat hiekan, käytä sen tasoittamiseen esim. laudan pätkää, ja muista säännöllisesti tarkistaa lattian tasaisuus vatupassin avulla. Helpommalla pääset, jos tarkistat vaaterin ennen tiilien laittoa ja tiilien laiton jälkeen. Ja joka rivillä!
Paina kivet tukevasti hiekkaan, käytä apuna kumivasaraa. Nakuttele kivet kiinni toisiinsa. Tee työ rauhassa edeten, niin siitä tulee hyvä.
Ladonnassa suosin perinteistä kaksi pystyyn, kaksi vaakaan ladontaa, koska se on mielestäni kaunis ja eläväisen näköinen.
Tätä tehdessä käytössäni ei ollut kivileikkuria, enkä jaksanut alkaa kiviä leikkailemaan kulmahiomakoneella, niin tein reunalle, jonne kivet eivät yltäneet, erillisen laatoituksen kapeammasta kivestä. Hyvin toimii sekin.
Kivien leikkaus
Tiiliä leikataan yleensä kivileikkurilla, eli ns. giljotiinilla tai kulmahiomakoneella. Kiven voit myös katkaista ilman leikkuria siten, että teet taltalla ja vasaralla uran katkaisukohtaan ja napautat vasaralla kiven poikki uran kohdalta.
Vaatii jonkin verran harjoittelua, mutta kun opit tämän, helpottaa tekemistä kummasti.
Muistathan käyttää suojalaseja tätä tehdessä, on nimittäin enemmän kuin todennäköistä, että kivenmursketta lentää myös silmille!
Ristimitta
Lisäksi, jos olet vasta tekemässä kasvihuonetta, niin on todella tärkeää huomioida, että rakenne tehdään ristimitaltaan oikein. Jos ristimitassa on heittoja, se kostautuu myös laatoituksessa.
Tämä tuli vastaan tässäkin mökissä, heittoa oli. Lause ”tarkkuus johtaa haluttuun lopputulokseen” pätee tässäkin täydellisesti!
Tein huoneen nurkkaan alueen, johon ei laatoitusta tullut lainkaan, koska halusin varalta tilan, missä tarvittaessa voisi kasvattaa sellaisia kasveja, jotka olisi hyvä saada juurtumaan maahan saakka.
Haaveissa oli kasvattaa siinä viiniköynnöstä. Köynnös lähtikin ensimmäisenä vuotena hyvin kasvuun, mutta se ei valitettavasti talvehtinut tällä paikalla.
En tiedä, missä syy oli, laitoin nimittäin alueen reunoille styroksia roudan estämiseksi, mutta sekään ei auttanut. Olisiko niin, että syvällä pohjalla (sepelien alla), olisi salaojituksesta huolimatta sen verran vettä keväisin, että juuret eivät siinä viihtyneet).
Saumaus
Kun sain tiilet ladottua, harjasin saumoihin kivituhkaa. Kivituhka pakkaa pihaoloissa helposti menemään kuraiseksi ajan saatossa (varsinkin luonnon laattakivien kanssa, jossa saumausaluetta on enemmänkin), mutta koska tässä tilassa ei vettä tule taivaan täydeltä, toimii se sauma-aineena vallan hyvin.
Kivien ladonnassa on vaihtoehtoja useampia. Laitan tähän kuvia eri ladontavaihtoehdoista, niin voit katsoa, että miten ne on toteutettu.
Ehkä tyypillisin on perinteinen tiililadonta, jossa aloitetaan koko tiilellä, ja seuraavalla kierroksella puolikkaalla.
Kalanruoto-ladonta viehättää monia. Se on haasteellisempi toteuttaa, ja kannattaakin mallailla tiiliä tovi, ennen kuin siihen ryhtyy.
Myös erikokoisten tiilien käyttö tekee lattiasta mielenkiintoisen. Huolehdi kuitenkin siitä, että materiaali on tasavahvuista. Millin parin heitto ei haittaa, se voidaan ottaa kiinni asennushiekalla, mutta jos ero alkaa olla useita millejä tai enemmän, tulee pinnasta epätasainen.
Erittäin näyttävä tulee myös ladonnasta, jossa tiilet ladotaan tilaan pyöreäksi alueeksi eri värisellä ja kokoisella kivellä.
Jos et halua käyttää tiiliä koko alueelle, voit tehdä myös niin, että ladot tiilet reunoille ja teet keskustan muulla tavoin. Tässä on tärkeää huomioida molempien materiaalien tasavahvuus, mikäli alueella kuljetaan, ellei tarkoitus ole selvästi joko nostaa tai alentaa keskusaluetta.
Jos esimerkiksi haluat kasvit keskelle, tämä ladota toimii siinä hyvin. Keskelle voisi hyvin tehdä kulkupolut samoista laatoista, betonivaletuista lehdistä yms.
Kasvihuoneen lattia vanhoista tiilistä vihdoin valmis!
Mutta palataan vielä kasvihuoneelle. Laitoin sokkelin reunoille myös kiveyksen ylijääneistä vanhoista tiilistä, jotta ulkonäkö säilyisi harmonisena.
Olen ollut todella tyytyväinen tähän lattiaan. Hieman jännitti seuraava kevät, että kuinkahan käy, tuleeko vesi edelleen lattialle. Mutta ei tullut, salaojitus toimi odotetusti. Tämä lattia on kaunis ja helppo pitää puhtaana.
Mistä materiaalit
Tiiliä löysin Tori.fi kautta, naapureilta sekä ystäväperheeltä, joka purki vanhan takan, ja sain ne hakupalkkaa vastaan itselleni.
Kivet kannattaa puhdistaa hyvin vanhoista laasteista, sillä jos jätät niitä tiiliin, ne vaikeuttavat asennusta ja ovat ikäviä pinnassa kulkemisen kannalta. Vaatii jonkin verran työtä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.
Kotipuutarhan muut rakennelmat
Olen pikkuhiljaa täydentänyt kasvihuoneen ympäristöä lisäämällä sinne muutamia vaihtolavoja, sekä perustamalla uuden perunamaan. (Lue lisää vaihtolavoista täältä).
Mitä tarkemmin suunnittelet sen, millaisia toimintoja kotipuutarhassasi tulee olemaan, sen siistimmältä se tulee näyttämään.
Löysin myös *) Adlibriksestä mielenkiintoisen kirjan, ”Nikkaroi ja rakenna”, johon ehdottomasti kannattaa tutustua. Sen ohjeilla voit rakentaa puutarhaasi vaikka jos mitä!
Kirjasta löytyy selkeät työnkuvaukset ja tarkat mallipiirrokset. Havainnollisten, kuvitettujen teko-ohjeiden avulla taiot kotipuutarhastasi juuri sellaisen kun haaveilet!
Toivotan onnea tulevalle kavihuoneelle ja upealle lattialle, jos sellaisen päätät toteuttaa. Tulet ihastumaan siihen!