KALANPERKAUSPÖYTÄ MÖKILLE

Lupasin jossakin vaiheessa laittaa kuvia projektista ”kalanperkauspöytä mökille”. Tässä niitä nyt tulee, ollos hyvä!

Nyt, kun kesä on jo kohta täällä, ja kevätkalastuskin aivan askeleen päässä, on hyvä aika valmistaa kunnon pöytä tulevia kalasaaliita silmällä pitäen.

Joten, jos olet kerennyt raahata vanhat vaihtolavat jo tulevaan kevätkokkoon, niin kipin kapin ne takaisin sieltä, niille on vielä käyttöä!

Tämän perkauspöydän tärkein tehtävä on olla vahva, ja toimiva pöytä, ulkonäköseikkoihin ei tässä tuunauksessa juurikaan panostettu 😊

Laitan mukaan postaukseen myös ideoita, joita tuli vastaan netin ihmeellisessä maailmassa aihetta tutkiessani.

Kalanperkauspöytä mökille halvalla

Halusin tehdä perkauspöydän mahdollisimman edullisesti, ja mielellään kierrätystavarasta, joten vaihtoehtoja runkomateriaaliin ei tarvinnut kauaa miettiä. Vaihtolavat.

Lisäksi halusin, että pöydässä on allas, jossa voin huuhdella kalat/puukot/kädet, joten paras paikka löytää edullinen allas oli Tori.fi. Tällä kertaa altaan mukana tuli kaupan päälle hana. Allaskombinaatio maksoi yhteensä 15€.

(kuvat ovat hieman tummat, pahoittelut siitä, ilma oli hyvin pilvinen kuvatessa)

Perkaustasoksi halusin tason, joka ei juuri luistaisi, sillä kalat itsessään ovat todella liukkaita, ja jos tasoksi laittaa esimerkiksi muovilevyn, on se turhan liukas.

Päädyin navettavaneriin, ja siten, että sen karheampi puoli on päällä. Valita on osoittautunut erinomaiseksi sekä luistoneston, kestävyyden, että huuhtelemisen kannalta.

Asennus on todella helppoa

Mittaa ensi allas, ja valitse sen mukaan vaihtolavat. Tekemässäni pöydässä sekä taso, että jalat on tuunattu vaihtolavoista. Varaa työkaluiksi ainakin sorkkarauta, vasara, akkuväännin, pistosaha, sekä tietysti kunnon ruuveja, mielellään ruostumattomia sellaisia.

Helpoiten teet upotuksen altaalle kuviosahalla. Altaan alle kannattaa laittaa pari tukilautaa, niin allas pysyy tukevasti paikoillaan.

Laita pystyrunkoihin revaus, sillä varmistat sen, että pöytä ei nitku eikä notku. Ja ei todellakaan notku tämä pöytä!

Tasojen alle voit halutessasi laittaa muutamia lautoja ala-tasoa varten. Alataso toimii loistavasti sankkojen, juuriharjan, pienemmän leikkuupöydän jne. säilytystilana.

Tässä pöydässä annoin perkuutason alapuolella olevat laudat (oikealla), mennä hieman yli, jotta voin pitää ”rämpe-ämpäriä” perkuutason päädyssä. Sinne on sitten helppo lastalla vedellä kalanrämpeet suoraan ämpäriin.

Altaaseen tulee vettä uppopumpun avulla, joka on kyllä ihan huippujuttu, sillä voit huuhdella perkatun kalan juoksevan veden alla!

Vaihtolavat kannattaa käsitellä ulkokalusteisiin käytettävillä öljyillä. Näin pöytä kestää pidempään, ja sitä on helppo uudelleen käsitellä vaikka samalla, kun käsittelet muutkin kalusteet.

Perkauspöytä on osoittautunut erinomaiseksi lisäksi mökillämme.

Erityisen tyytyväinen olen siihen, että korkeus on juuri oikea, enää ei tarvitse kyyhöttää laiturin/kivien nokassa, vaan voi selkä suorana perkata saalista, ja samalla ihastella upeaa järveä.

Jatkokehitystä

Tulevana kesänä ajattelin vielä tehdä pienen maavaraisen terassin perkuualueelle ja nostaa pöydän sen päälle, niin ei tarvitse sitten erikseen raivurilla siistiä pöydän ympärystää.

Myös pieni, kevyt kate voisi olla paikallaan, mutta sen osalta mietityttää se, että kuinkahan sen saisi rakennettua niin, että tuuli ei veisi sitä mukanaan.

Paikka on nimittäin kohtuullisen avoin, enkä haluaisi tehdä katteesta liian raskasta, sillä se taas peittäisi liikaa näkyvyyttä saunalta päin katsottuna.

Mutta katsotaan, millaiseksi tämä perkuupaikka lopulta muotoutuu. Se onkin parasta mökkeilyssä, että voit kaikessa rauhassa tehdä ja tuunailla siellä monenlaisia projekteja ilman hirveää stressiä valmistumisesta.

Herkkuja ja kalan perkausta

Oletko jo huomannut loistavan haukipihvireseptin sivuillamme? Hauki on mitä mainioin pihvikala (ja muutoinkin), joten kokeile ihmeessä tätä ohjetta.

Postauksen mukana on myös linkki videoon, missä näytetään, kuinka hauki perataan ruodottomaksi.

Netistä löytyneitä vaihtoehtoja

Tässä muutama kuva netistä löytyneisiin, samaa tarkoitusta varten tehtyihin pöytäratkaisuihin:

http://www.kalasaalis.com/kuva/6571/

https://www.pirkka.fi/niksi/kalanperkauspoyta-silityslaudasta

https://www.puuilo.fi/Kalanperkauspoeytae-1

Tilaa tiedote tulevista postauksista sähköpostiisi

Voit halutessasi tilata tiedon sähköpostiisi, kun sivuillemme ilmestyy uusi postaus. Tilauksen voit tehdä joko oikealta sivupalkista (mikäli käytät pöytäkonetta), tai sitten tämän artikkelin alapuolelta (mobiililla).

Mukavaa kevään jatkoa!