4 NÄPPÄRÄÄ VINKKIÄ KALAN LOIMUTTAMISEEN

Monen mielestä loimuttamalla kypsennetty kala on herkullisin. Ja vielä selvyyden vuoksi niille, jotka eivät ole koskaan edes kuulleet koko loimu-sanaa, niin kyseessä on siis tekniikka, jolla kypsennetään kala tulen avulla.

Kala kiinnitetään puulautaan nauloilla, ja lauta asetetaan tulen viereen pystyyn. Lautaa käännellään ylös/alas säännöllisesti, ja samalla seurataan, ettei lauta ole liian lähellä tulta. Idea on, että tulen lämpö hiljalleen kypsentää kalan.

Eli kyseessä ei ole mikään ”hauki uuniin, ja kutosella luulot pois” -pikakypsennys, vaan kala kypsennetään hiljalleen ja rauhassa. Näin tehtynä kalasta tulee suussa sulavan herkullinen.

Tuore kala on paras kala

Kaikki lähtee kalan valinnasta. Huonosta kalasta ei saa hyvää, vaikka tekisi mitä, parhaimmillaankin vain keskinkertaista.

Valitse rasvainen kala, sillä se sopii parhaiten loimukalaksi. Lohi/taimen/nieriä ovat oikein hyviä vaihtoehtoja.

Ole tarkkana, että kala on varmasti mahdollisimman tuore. Pyydä kauppiasta fileoimaan kala tai tee se halutessasi itse.

Suola ja sokeri, kalan loimuttamisen peruspilarit                   

Lisää kalan pintaan karkeaa merisuolaa molemmin puolin. Tätä on hyvin vaikea kuvailla, että mikä on sopiva määrä, mutta mielestäni paras suolaus toteutuu siten, että ripottelet tasaisesti karkeaa merisuolaa suolausastian pohjalle, nostat fileen siihen nahkapuoli alaspäin, ja sitten ripottelet tasaisesti karkeaa suolaa myös päälle.

Lisää hieman hienoa sokeria, 1 tl on vallan hyvä määrä n.1-1/2kg kalaa kohden. Suolaa ei siis tarvitse olla senttitolkulla kalan päällä, vaan tasainen, ohut kerros molemmin puolin.

Kalan on hyvä olla suolautumassa jääkaapissa n.10h. Itse usein suolaan fileen illalla, ja sitten, mikäli loimutus siirtyy alkuiltaan, pyyhin aamupäivällä ylimääräiset suolat pois fileestä.

Jos loimuttaminen menee tosi myöhään, voit hyvin viruttaa fileen kylmällä vedellä, jotta kalasta ei tule liian suolaista.

Tulipaikaksi käy mikä tahansa nuotio, jonka reunalle saat viriteltyä lankun pystyyn esim. kivien avulla. Varaa lähistölle pieniä polttopuita, joita voit lisäillä tarpeen mukaan loimuttamisen aikana.

Lautakasan kimppuun

Sitten seuraa kalan kiinnittäminen lautaan. Lautana voi olla mikä tahansa raakalauta, ei siis maalattu tai kyllästetty 😊.

Nauloiksi sopii ihan tavalliset rautanaulat, ja kun kiinnität fileen lautaan, niin kannattaa nauloja laittaa reippaasti, ei pelkästään kulmiin, sillä silloin on hyvin todennäköistä, että filee tippuu kypsennyksen aikana, ja se ei ole kiva juttu lainkaan.

(muista pyyhkiä suolat pois ennen kiinnittämistä!)

Eli nauloja reippaasti, eikä liian reunaan. Itse laitan nauloja n.10cm välein, ja reunasta vähintään 2cm päähän.

Lisämausteet

Mikäli haluat, voit sivellä fileeseen wiskiä, se antaa kivan aromin ja toiset suorastaan rakastavat sitä.

Jotkut myös hierovat varovasti kalan pintaan katajaa, ei lainkaan hullumpi vaihtoehto sekään.

Kokeilemisen arvoinen makuelämys on myös mustaherukan lehdet. Hienonna lehtiä esim. hahmuran avulla, ja hiero hienonnetut lehdet kalan pintaan ennen loimuttamista.

Inkiväärin suurkuluttajana en voi olla hehkuttamatta tätä ihanaa makuelämystä! Lisää fileeseen hieman inkivääritahnaa, antaa kivasti potkua. Myös murskatut punapippurit sopivat loimukalaan hyvin.

Vahdi tulta

Asettele lauta pystyyn tulen viereen. Ei haittaa, vaikka lauta ei ole täysin pystyasennossa, koska idea on, että kääntelet lautaa säännöllisesti, esim. 7min välein.

Tärkeintä on seurata, että kala ei pala, ja ettei se toisaalta ole liian kaukanakaan tulesta. Pidä tulta yllä lisäämällä hiljalleen puita koko loimutuksen ajan.

Jos lisäät puita vasta siinä vaiheessa, kun puut ovat jo hiillosvaiheessa, tuli menee liian kylmäksi ennen kuin lisätyt puut kerkeävät syttyä, joten puitten lisääminen ajoissa on tärkeää.

Voit aina siirtää kalaa hieman kauemmaksi, jos tuli tulee liian kuumaksi.

Aikaa tuollaisen 1-1,5 kilon fileeseen menee n.25min. Kala on valmis, kun fileen sivulla oleva evä irtoaa kalasta helposti.

Pyri saamaan pinta kauniin kullanruskeaksi ja hieman rapeaksi, on siten extraherkullinen!

Itse yleensä teen lopuksi ns. pintapaiston, eli vien kalan hieman likemmäs tulta ja paistan pinnan hyvän väriseksi. Mutta ole tarkkana, ettet polta kalaa!

Nosta kala vetäytymään hetkeksi. Poista naulat ja laita tarjolle. Katoaa salamana, takaan sen 😊

Ja ps. älä turhaan mieti, että pitäisi olla kota yms., jotta voisit loimuttaa kalaa.

Eikä tarvitse, kunhan on kala, suolaa, lauta, nauloja, polttopuita ja tukikiviä, niin pystyt hoitamaan homman vaikkapa soramontun reunalla 😊, kunhan pidät huolen siitä, että tuli ei pääse karkaamaan ja ko. paikassa ylipäänsä on tulenteko sallittu.

Toki myynnissä on myös todella näppäriä kalanloimutuslaitteita, voit lukea siitä lisää tästä haukipihvi-postauksesta, mutta onnistuu ilmankin.

Tässä vielä yhteenvetona tärkeimmät kohdat:

  1. laadukas, rasvainen kala
  2. sopiva suolaus
  3. lauta ja kiinnitys
  4. tulen pitäminen tasaisena loimutuksen aikana
  5. pidä puolesi, katoaa hetkessä ruokapöydästä

Jos olet innokas tekemään kalaruokaa, käy kurkkaamassa täältä ihana haukipihvi-ohje. Tämä ohjeen avulla saat pihveistä erityisen maukkaat!