ISLANTILAISNEULE ALPAKKA LANGASTA

Affiliate yhteistyössä Adlibris. Linkit merkitty *)-merkillä.

Nyt se on VIHDOINKIN VALMIS! Ihanainen unelmankevyt Islantilaisneule *) Alpacka Maya langasta! Kunpa voisit jotenkin tuntea, kuinka ihanan pehmeä ja lämmin tästä tulikaan!

Lyhyesti sanottuna tämä neule on kaiken sen työmäärän arvoinen, mitä tähän sisältyi.

Islantilaisneule Alpakka langasta

Tein ensimmäisen Islantilaisneuleeni perinteisesti puhtaasta villalangasta, ja jo tuolloin ajattelin, että jossakin vaiheessa teen myös Riddarin Alpakka-langasta.

Jos et ole aiemmin tehnyt kuvioneuleita, suosittelen ehdottomasti tekemään ensimmäiset helpommasta langasta, kuin mitä tämä Alpakka-lanka on.

Vaikka lanka itsessään on täydellisen ihanaa, on se todellakin haastavaa kutoa. Ja mitä useampi lanka oli yhtä aikaa menossa, sen haastavammaksi kutominen kävi.

Jouduin keskimäärin n. 5 silmukan jälkeen erottelemaan lankoja toisistaan, sillä ne suorastaan rakastivat punoutua toisiinsa kiinni tämän tästä!

Ystäväni ehdotti, että ottaisin käyttöön ns. ”lanka-ohjurin”, jollaista hän tykkää käyttää tehdessään kuvioneuleita.

Se on siis sellainen sormeen laitettava härpäke, josta langat kulkevat kiltisti toisiinsa takertumatta 😊.

Kävin sellaisen myös ostamassa, mutta en saanut sitä toimimaan itselläni.

Moni muukin on kehunut lanka-ohjureita käteviksi käyttää, joten ehdottomasti sellaistakin kannattaa kokeilla, jos tuntuu, että langat eivät meinaa pysyä millään oikeassa järjestyksessä, ja kuviosta tulee sitä myöten liian tiukkaa.

Rivi-ohjuri helpottaa kummasti

Käytin myös tätä neuletta tehdessäni (kuten käytän aina, kun teen kuvioneuleita) suunnittelemaani rivi-ohjuria.

Sen avulla rivit eivät ala pomppimaan silmissä, ja työn seuraaminen helpottuu huomattavasti.

Työn purkaminen on aina todella ikävää, ja erityisen ikävää se on Alpakka-langalla tehdyissä töissä.

Langan korostaminen

Aikoinaan, kun opettelin rakkaan äitini ohjauksessa kuvioneuleiden tekoa, jäi mieleen tällainen vanhojen sukupolvien käyttämä muistisääntö:

Sen värinen lanka, mitä haluat kuviossa korostaa, täytyy kulkea lankarivissä lähimpänä neuletta.

Ja toden totta, näin tekemällä kyseinen lanka ikään kuin pomppaa paremmin esille neuleesta, ja muut langat ja sävyt jäävät taustalle.

Sääntöjä ja ohjeita oli roppakaupalla muitakin, harmi vain, että niitä ei silloin nuorena tyttönä tullut laitettua mihinkään ylös, vaan sitä ajatteli, että just joo, nämä ovat näitä mammojen löpinöitä 😊

Mutta myös toinen asia on jäänyt hyvin mieleen, ja se on mallitilkun tekeminen. Jos haluat välttyä turhalta purkamiselta, tee kiltisti mallitilkku.

Pieni vaiva alussa, mutta taatusti maksaa vaivan siihen verrattuna, että tehtyäsi villapaidan lähes valmiiksi huomaatkin sen olevan täysin väärän kokoinen!

Hyödyllisiä vinkkejä

Mutta palataanpa tähän unelma-anelmaiseeni. Jos haluat itsellesi kevyen, lämpimän, ei kutittavan neuleen, niin suosittelen kyllä lämpimästi alpakka lankaa.

Ja jos vain mahdollista, niin hanki lankasi Suomalaisesta lankakaupasta, ja tietysti mielellään Suomalaisesta Alpakan villasta tuotettua lankaa!

Löydät aiemmasta postauksestani ”Upeimmat Islantilaisneuleet” myös muutaman todella hyvän vinkin Islantilaisneuleiden tekemiseen.

Kannattaa käydä tutustumassa niihin ennen kuin päätät, millä langalla aloitat, varsinkin, jos et ole tehnyt aiemmin kuvioneuleita.

Voit myös halutessasi muokata kuvioita täysin oman maun mukaan, kunhan pidät huolen siitä, että silmukkamäärä pysyy oikeanlaisena, ja kaarrokkeen kavennukset tulevat oikeille riveille.

Tässä mallissa otin pohjalle Islantilais-neuleita kirjan Riddari-mallin, ja kaarrokekuvion mukailin Sisko Sälpäkiven ”Tulppaani”-mallia osittain mukaillen.

Jos tekisin neuleen nyt, vaihtaisin vaalean harmaan langan tilalle metsänvihreän, sillä ”vihreä, valkea, pinkki -yhdistelmä” toimii aina.

Seuraava projekti…

Kuten koirakaan ei pääse karvoistaan, ei kutojakaan pysty kauaa olemaan ilman puikkojaan, joten uusi neuleprojekti odottaa jo tekijäänsä!

Seuraava neule tulee pojalleni, ja se on perinneneule ”Luotolainen”.

 Ja aivan kuten Luotolaisen tarinassakin lukee:

”Se on sylisä käsin kuvottu ja sillalailla vielä lämpyä lisätty”

Joten neule tulee sisältämään runsaasti rakkautta ja lämpöä rakkaalle poitsulleni ihan jokaisen silmukan verran!

Muita ihanuuksia Alpakka langasta

Olisi myös kiva tehdä kaunis ja romanttinen hartiahuivi Alpakka langasta. Päivitän sinulle tähän heti linkin, kun löydän siihen hyvän ohjeen!

Nyt puikot taas suihkimaan, joten mukavaa päivänjatkoa ihana ystäväni💕

(Postauksen Islantilaisneule Alpakka langasta artikkelikuvan Alpakka-kuva on Raffaello Torrazzina Pixabaystä)