ILOINEN VALAANTAPPAJA

Ote iloisen valaantappajan päiväkirjasta

Tiedät varmasti nämä AAA-kerholaiset, anonyymit alkoholistit tai sinnepäin. Heillähän kantavana teemana on, että riippuvuus pitää ensin pystyä tunnustamaan sekä itselleen, että julkisesti, jotta toipuminen voisi ylipäänsä alkaa.

Jäin sitä sitten eräänä päivänä miettimään, että mitenkähän tuo on, toimisikohan sama ideologia näiden hempatin muovijätteiden kanssa, jotka pian tukehduttavat meidät kaikki allensa, ellei ihan oikeasti niille aleta tekemään jotakin radikaalia.

Joten, kas kummaa, ryhdyin tuumasta toimeen ja laitoin idean testaukseen.

Marssin lähimpään S-markettiin ruokaostoksille. Kasasin perinteisen määrän sapuskaa kärryihin, sekä yhden omenan ja banaanin.

Ollessani vuorollani kassalla, ja kassahenkilön (ihan iloisen näköisen, voitteko kuvitella!) koodattua ostokseni pakattavaksi, sanoin muina naisina kassahenkilölle, että ”olen valaantappaja, saisinko hedelmäpussin”.

”Häh?”, kysyi kassahenkilö ”Niin, olen valaantappaja, saisinko hedelmäpussin”, toistin mahdollisimman neutraalisti, vähän samaan tapaan kuin sanotaan vaikkapa, että ”vihreä LM -Kiitos” (onko sen nimistä tupakkia vielä edes muuten olemassa?!)

Keskustelu lakkasi kuin seinään. Henkilö ojensi minulle äkkiä pikkuisen hedelmäpussin, ja minä pakkasin omenan ja banaanin rauhallisesti pussiini ja lähdin pois.

Seuraavan kerran samaisessa kaupassa ollessani tarvitsin oikeaa muovipussia, kun luonnollisesti tyylikäs Wallilan kestokassini, jonka olin pitkän ja vaikean valinnan jälkeen ostanut, ja jota oikeaoppisesti säilytin autossani (niin, nimenomaan autossa, enkä missään nimessä mukana kaupassa, hyvänen aika, sehän saattaisi vielä vaikkapa unohtua sinne!).

Niin kassi tosiaan oli siellä autossa, ja ostoksia oli ihan kiitettävä määrä. Joten ostosten jälkeen nostin kassin hihnalle ja sanoin reippaasti ”ja tässä vielä valaantappajan muovikassi ostoksien mukaan”.

Myyjä mulkaisi minua omituisesti, käytti kassia lukijassa ja otti nopeasti seuraavan asiakkaan. Erikoista näissä testeissä oli se, että yleensä niin iloiset ja sanavalmiit kassahenkilöt menivät tilanteessa täysin hiljaisiksi.

Erään kerran olin päässyt viettämään mahtavaa viikonloppua ihan huippuporukan kanssa Raahen upeaan saaristoon.

Joukosta löytyi niin mainosalan ammattilaisia, kirjanpainajaa, kirjailijaa, vakuutusmyyjää, ja tietysti Ristus. (ei siis se Kristus, vaan maallisempi versio).

Siinä tulilla ollessamme kysyin läsnäolijoilta, että mitäpä mieltä he ovat tällaisesta metodista, olisiko tässä hyvä keino saada ihmiset oivaltamaan jotakin turhien muovipussien ynnä muun muovikrääsän ostamisesta?

Kerroin heille, että ostaisin heti, jos jossakin olisi myynnissä sellainen hieno keltainen (tai miksei pinkkikin kävisi) muovikassi, jossa lukisi, että ”tässä kulkee iloinen valaantappaja!”

Tiedättekö, niin kuin nämä Stockmannin kassit. Jokainen näkisi heti kaukaa, että ahaa, tuolla kulkee valveutunut valaantappaja! Metodia voisi sitten laajentaa muihinkin muovituotteisiin, esim. vaikkapa tuttipulloihin.

Siinä olisi söpöin vaaleanpunaisin tai -sinisin kirjaimin kirjoitus ”tuleva valaantappaja”, sievä pullea valas ja muutama sydän. Herttaista, kerta kaikkiaan!

Jostakin kumman syystä myyntialan ammattilaiset eivät ihan sikana innostuneet ajatuksesta, sillä heidän mielestään todennäköisesti aika harva liike uskaltaisi ottaa kyseisiä tuotteita valikoimiinsa.

Ryhmästä kuitenkin kirjanpainaja piti ideaani melko hyvänä, ja tulimme yhdessä siihen lopputulokseen, että ainakin kyseinen tuote saisi ihmiset miettimään, että mitä hel…tiä?

Oliko sitten runsaalla ja monipuolisella tarjoilulla osuutta kirjanpainajan myötämieliseen suhtaumiseen ideaani, sitä on vaikea mennä spekuloimaan, näin jälkikäteen 🙂

Ja miettikääpä, mihin kaikkeen kyseisen sloganin voisikaan lisätä: muoviankat, legot, pakkausmateriaalit, täytekynät…ja jokaisesta tällä sloganilla varustetusta tuotteesta menisi automaattisesti vähintään 80% jollekin sellaiselle taholle, joka oikeasti tekee hommia muovijätteen poistamiseksi merestä!

Huikea idea, eikös vain ja SAA TODELLAKIN KOPIOIDA!!!

Tälläkin hetkellä jokin pieni ja kaunis valaanpoikanen taistelee henkihieverissään sotkeutuneena muovipusseihin. Mutta hej! onneksi meillä on materiaa, millä mällätä!

Herätkää, rakkaat kanssakulkijat, on aika toimia! Jos ostat muovipussin, vaadi valaantappajan kassia!