Arrrgh, tässä sitä taas ollaan! Huumaavan herkulliset Norjalaisneuleet upean neulekirjan sivuilta huhuilevat kuin seireenit konsanaan jälleen tarttumaan puikkoihin.
Melkein voin tuntea tuulen tuiverruksen hiuksissani katsoessani kirjan sivuilla olevia mielettömän ihania malleja ja kuvia.
Kuulen korvissani, kuinka lumi narskuu suksieni alla, lempeä kevätaurinko saa silmäni siristymään, ja ihana, herkullinen norjalaisneule lämmittää kuin pehmeä syli pakkasella.
Ihanaa!!! Mutta nyt unelmointi seis, ja paluu kulahtaneelle sohvalle, sillä ensin pitää tehdä muutamia valintoja!

Mistä syntyy herkulliset Norjalaisneuleet
Jokaisella meistä on oma, uniikki makunsa niin värien, kuin mallienkin suhteen.
Ja mahtavan lisämausteen tuo joukkoon vielä sekin, että usein mieli ehtii muuttua muutamia (kymmeniä) kertoja jo pelkästään sillä välin, kun alat tekemään lankatilausta!
Siksi myös suosittelen lämpimästi, että käyt ostamassa lankasi lähimmästä lankakaupasta netin sijaan.
Saat samalla roppakaupalla asiantuntijan neuvoja, hyvällä tuurilla superlaadukasta Suomessa tuotettua lankaa, ja mikä parasta, tuet Suomalaisia pienyrittäjiä❤
Ehkä juuri muokattavuus tekeekin näistä kirjoneuleista niin vastustamattoman ihania.
Teitpä sitten Islantilaisneuleita tai Norjalaisneuleita, tai mitä vain kirjoneuletta, vain taivas on rajana eri variaatioille.
Valinnan vaikeuteen auttaa seuraavat selventävät lisäkysymykset:
🐑 Haluatko pitää neuletta sekä ulkona, että sisällä?
🐑 Mitkä värit sopivat sinulle parhaiten?
🐑Pidätkö enemmän kaarrokkeista, vai haluatko tehdä paitaasi olkasaumat?
🐑 Millaisen kauluksen haluat neuleeseen?
Valitse lanka tarkoin
Kuten kerroin ”Upeimmat Islantilaisneuleet” postauksessani, tein melkoisen virheen valitessani lankaa neuleeseeni.
Olin hätähousu, ja halusin aloittaa neuletyön tekemisen HETI, joten marssin paikalliseen lankakauppaan, ja ostin lähinnä kirjassa suositeltua lankaa olevan, edullisimman vaihtoehdon.
Ja se oli virhe. Lanka nukkaantui jo heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Pidän neuleesta muuten todella paljon, mutta ottaa pattiin olla koko ajan nyppimässä nukkapalloja pois.
Tietysti pitää muistaa, että mikä vain villalanka nukkaantuu enemmän tai vähemmän, mutta tämä lanka veti pohjat tässä lajissa.
Laitan sinulle tähän hieman yhteenvetoa eri lankavaihtoehdoista, joita suositellaan sekä islantilaisiin, että norjalaisiin neuleisiin.
Päivitän myöhemmin postaukseen myös tarkempaa tietoa Suomalaisen lampaan villasta tuotetusta langasta, kunhan ehdin asiaan tarpeeksi perehtyä erään ihastuttavan Suomalaisen langantuottajan avustuksella ❤
Islantilaiset lopi-langat
Islantilaiset lopi-langat tehdään islantilaisten lampaiden villasta, joka on erittäin laadukasta. Lampaat kasvattavat koleassa ja kylmässä ilmastossa itselleen kaksikerroksisen turkin, jossa on sekä hienompia, lämpöä eristäviä karvoja, sekä pidempiä, kiiltäviä ja vettä hylkiviä karvoja.
Näiden lampaiden villasta kehrätään lopi-lankaa, missä yhdistyvät molempien kuitujen loistavat ominaisuudet. Esimerkiksi vesi- ja lumisateella langassa olevat peitinkarvat nousevat koholle ikään kuin suojaksi.
Lisäksi lopi-langat huopuvat kauniisti, sillä niihin ei ole tehty erillistä huopumattomuuskäsittelyä. Ja tämä seikka kannattaa myös muistaa neuletta pestäessä.
Lopi-lankoja ovat mm. Lèttlopi, Àlafosslopi, Bulkylopi, Plötulopi ja Einband
Lèttlopi on islantilaisista langoista yleisin. Se on keskipaksuinen, ja sopii moniin käyttötarkoituksiin.
Àlafosslopi on Lèttlopia kaksi kertaa paksumpi, ja se sopii loistavasti lämpimiin ulkoiluneuleisiin, sekä pipoihin ja lapasiin.
Bulkylopi on lopi-langoista paksuin. Sitä käytetään usein yksivärisissä neuleissa, sillä sitä on saatavilla myös vaihtelevan värisenä.
Plötulopi on hahtuvalankaa. Sitä ei ole kehrätty, joten se on todella haurasta.
Einband on pitsivahvuinen villalanka. Siitä neulotut vaatteet venyvät melkoisesti, joten ole tarkkana tehdessäsi mallineuletta.
Léttlopia sekä Álafosslopia on saatavilla useissa eri sävyissä. Jos kuitenkin käy niin, että et löydä mieleistä sävyä Àlafosslopi-neuletta (se paksumpi ulkoiluneule) varten, voit käyttää Lèttlopia laittamalla sen kaksin kerroin.
Norjanlampaasta tehdyt langat
Useimmissa Norjassa kehrätyissä langoissa on vain pohjavillaa. Niiden kuidut ovat pitkiä ja kestävät erittäin hyvin kulutusta.
Norjalaisista langoista esimerkiksi Pelsullgarn on pehmein ja ärsyttää ihoa vähiten. Norjalaisen turkislampaan villa on myös erittäin pehmeää.

Neuleiden erot
Usein Norjalaisneuleissa on kunnon kaulus, sekä isommat ja selkeämmät kuviot kuin Islantilaisneuleissa.
Lisäksi Norjalaisneuleita tehdään monesti myös siten, että miehusta neulotaan pyöröneuleena olkasaumaan asti, ja kädentiet leikataan auki juuri ennen olkasaumojen yhdistämistä.
Islantilaisneuleissa puolestaan hihat yhdistetään kainaloiden kohdalla miehustaan ja jatketaan pyöröneuleena hiljalleen kaventaen kaulukseen saakka. Tällä tavalla tehtynä säästytään saumojen ompelulta.
Langan menekki
Jos teet neuleen Àlafosslopista (100g kerä), on langanmenekki 5-7 kerää (100g kerä) pohjaväriä (s-xxl), 1-2 kerä/per korostusväri ja 1-2 kerää (s-xxl) kaarrokkeen/kuvion pohjaväriä.
(Huom! Jos teet kaarrokkeen kuvion samalla pohjavärillä, kuin neuleen varsinainen pohjaväri on, muista tilata pohjaväriä tarpeeksi! Usein erityisesti Norjalaisissa on kaarrokkeessa oleva pohjaväri varsinaisen neuleen pohjavärin vastakohta esim. valkoinen).
Jos teet korkean kauluksen, varaa pohjaväriä sitä varten vielä 1 kerä lisää.
Lettlopi lankaa (50g kerä) menee 6-9 kerää pohjaväriä, 1 kerä korostusväriä, ja 1-2 kerää kaarrokkeen pohjaväriä.
Näillä menekkitiedoilla pystyt jo melko hyvin päättelemään, kuinka paljon lankaa pitää ostaa. Lisäksi neulekirjoissa ja -ohjeissa on yleensä ilmoitettu langan menekki hyvinkin tarkasti.
Mitä puikkoja tarvitset
Puikkojen kokoon vaikuttaa tietysti langan paksuuden lisäksi sinun oma ”käsiala”. Mutta yleisesti ottaen tarvitset ainakin seuraavat puikot, jos teet esim. Àlafoss lopista neuleen:
- Sukkapuikot (mm) 4 1/2 ja 6
- Pyöröpuikot 40cm ja 80cm, (mm) 4 1/2 ja 6
Ja Letlopista tehdessä:
- Sukkapuikot (mm) 3 1/2 ja 4 1/2
- Pyöröpuikot 40 ja 80cm, (mm) 3 1/2 ja 4 1/2
Muista myös varata silmukkamerkkejä, niitä tarvitaan!

HUOM! Jos ostat lyhyen (40cm) pyöröpuikon, kannattaa huomioida, minkä mittainen siinä on se itse puikon osuus. Jos se on ihan helv…tin nysä, on sillä enemmän kuin hankala tehdä kudelmaa, varsinkin, jos et omista minipieniä käsiä!
Esim. KnitPron Symfonien 40cm (6mm) pyöröpuikko oli puikon osalta kokonaisen 1 sentin lyhyempi, kuin esimerkiksi NDVRX:n vastaavan kokoinen bambu pyöröpuikko, joten propsit sille. Ja tämä puikko taitaa itse asiassa olla myös edullisempi.
Muutoin KnitPron Symfonien puikot ovat todella ihania käytössä, sillä niissä lanka luistaa maagisen liukkaasti.
Apua, mistä lankaa??
Näyttää vahvasti siltä, että KAIKKI ihmiset ovat alkaneet kutomaan Islantilais- tai Norjalaisneuleita, ja villalankojen saatavuus on todella haastavaa tällä hetkellä.
Kävin katsomassa Norjalaista Hillesvåg Ullvarefabrikk sivustoa, mutta Norjan hinnat olivat niin kovat, että jäi tilaamatta. Laatu on kuitenkin taatusti priimaa.
Lisään tähän piakkoin listauksen laadukkaista, ihanista Suomalaisista lankakaupoista.
Parhaan tuntuman langoista saat marssimalla suoraan kauppaan, niin pääset ”hypistelemään” lankoja ihan fyysisesti!
Rakkaimmat neulekirjat
Tähän mennessä rakkaimmiksi neulekirjoiksi ovat osoittautuneet seuraavat, upeat teokset. Molemmissa kirjoissa on selkeät ja hyvät ohjeet sekä toinen toistaan upeampia malleja.
Norjalaisia villapaitoja
Islantilaisia neuleita
Kumpikin kirja löytyy Adlibriksesta.
Molempien kirjojen mallit ovat pääsääntöisesti unisex-malleja, eli molemmille sukupuolille soveltuvia. Ne eivät ole tyköistuvia, joten neule pukee molempia.
Mikä paita on sopiva kellekin, riippuu ainoastaan paidan koosta.
Molemmille sukupuolille sopivissa malleissa on erikseen ilmoitettu hihan pituus niin miehille kuin naisille.
TOP 3 + 1 vinkit
❄️Tee mallikerta. Tästä jaksan jankuttaa varmaan jokaisessa neulontapostauksessa, mutta se nyt vain on sellainen asia, mikä kannattaa tehdä, jos mielii saada haluamansa kokoisen paidan.
❄️ Käytä silmukkamerkkiä
❄️ Pidä se väri, jonka on tarkoitus olla hallitsevana (eli kuviovärinä) aina lähimpänä vasenta puikkoa.
❄️ +1 vinkki: Satsaa langoissa laatuun. Jos teet ensimmäistä kertaa kirjoneuletta, aloita jollakin muulla langalla kuin alpakalla. Vaikka lanka on pehmeä kuin pilvi, on sitä samperin haastava neuloa.
Pese harvoin
Muistathan myös pitää hyvää huolta neuleestasi. Älä pese sitä turhaan, sillä usein riittää, että annat sen tuultua kunnolla tai teet kevyen lumipesun.
Jos kuitenkin päädyt pesemään paitaasi, tee se hellävaroen käsin pesten haaleassa vedessä käyttäen villalangalle sopivaa mietoa pesuainetta. Älä kierrä äläkä hankaa paitaa, vaan ainoastaan puristele ylimääräiset vedet varovasti pois.
Huuhtele neule saman lämpöisessä vedessä, johon olet lisännyt pienen tilkan etikkaa. Asettele paita kuivumaan pyyhkeen päälle esimerkiksi lauteille, ja oio se malliinsa huolellisesti.
Teetkö riddarin vai sittenkin norjalaisen…
Toivottavasti sait postauksesta inspistä aloittaa oman herkullisen norjalaisneuleen tekemisen. Teitpä sitten islantilaisen tai norjalaisen, tulet taatusti rakastumaan siihen ikihyviksi!
Tässä vielä linkki ”Upeimmat islantilaisneuleet” artikkeliin, saat sieltä lisää vinkkejä ja inspiraatiota mahdolliseen tulevaan neuleprojektiisi.
Ja kuten artikkelin alussa jo kerroinkin, tulet huomaamaan, että on ihan tajuttoman vaikeaa päättää, minkälaisen mallin lopulta tekee, joten onnea myös siihen!! ❤️
P.s. lisäsin sinulle postaukseen muutamia kuvia kirjasta ”Norjalaisia villapaitoja” maistiaisiksi.
P.s.s. Linka Neumannilta on vastikään ilmestynyt uusi kirja nimeltä ”Norjalaisia villapaitoja 2”, se on kyllä pakko hankkia seuraavaksi!

(Kuva postauksessa ”Herkulliset norjalaisneuleet” enriquelopezgarre Pixabaystä.)