AURINKOTUOLI YLIJÄÄMÄ LAUDOISTA

Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä Adlibris.fi sivuille. Linkit on merkitty *)

Haluatko tukevat ja edulliset aurinkotuolit? Hyödynnä silloin mahdollisesti esim. terassinteon yhteydessä ylijääneet laudanpalat!

Tässä artikkelissa näytän, miten teet tyylikkäät aurinkotuolit helposti ja nopeasti, ja parhaassa tapauksessa lähes ilmaiseksi!

Nämä aurinkotuolit tein muutamassa tunnissa/per tuoli. Varaa lähistölle mittanauha, 50mm + 40mm ruuveja (ruostumattomia ja itseleikkaavalla kärjellä tietty, esim. terassiruuvit käyvät vallan mainiosti), puutavaraa, sirkkeli (käsisahan kanssa onnistuu myös, mutta kestää hitokseen paljon kauemmin) sekä akkuväännin.

Aurinkotuolin teko-ohje

Minulla oli käytettävissä painekyllästettyjä 120 leveitä lautoja, joten ohje on niiden mukaan tehty.

Puumateriaali runkoon:

 • 2 x 120cm (alaosan runko)
 • 2 x 60cm (ala- ja yläosan päädyt)
 • 2 x 64cm, sahaa laudan toinen pää 45 asteen kulmaan (selkänoja)
 • 4 x 30cm (jalat)

Puumateriaali päällinen:

 • X x 60cm, riippuen, millaisen raon haluat tuoliin jättää. (ensimmäisessä tuolissa 15 kpl, toisessa tuolissa kahta leveyttä, 120 ja 95 leveää lautaa, joten määrä hieman eri).

Voit tosiaan tehkä pinnan eri levyisistä laudoista halutessasi. Kannattaa kuitenkin katsoa, että laudan paksuus on jotakuinkin sama, silloin tuoli on miellyttävämpi käyttää.

Ja suosittelen, että mikäli käytät eri levyisiä lautoja, kannattaa päätylaudat olla samanlevyiset kuin itse runko, tuoli on esteettisesti sievempi niin.

Marssijärjestys:

 • käytä rungossa 50mm ruuveja, pintalaudoissa 40mm.
 • ruuvaa jalat alarunkoon. Huomioi, että selkäpuolen jalkaan tulee kiinni myös selkänojan runko, joten jalka kiinnitetään niin, että sekä selän, että istuinosan runkolauta mahtuu siihen.
 • kiinnitä selkälaudat jalkoihin. Muista ruuvata 45 asteen selkälauta jalkaan kiinni siten, että pintalauta tulee selkälaudan kanssa samalle tasolle (eli selkälauta on runkolautaan nähden pari senttiä korkeammalla, mutta täysin kiinni runkolaudassa) (kts. nro 2).
 • kiinnitä rungot yhteen päätylaudoilla. Kannattaa laittaa osat jotain tukea vasten, saat siten ruuvattua päätylaudan helpommin kiinni.
 • ole tarkka, kun kiinnität päätylaudat. Niillä saat tuolin ristimitan lähtemään oikein (tarkista, että rungon laudat ovat samalla tasolla päätylaudan kanssa).
 • ruuvaa pintalaudat paikoilleen. Käytä rakomerkkiä, jotta raot pysyvät suurinpiirtein saman suuruisina. Ole huolellinen ensimmäisen pintalaudan kanssa, että laudan reunat ovat varmasti tasalla rungon kanssa. Siten ristimitta vahvistuu entisestään.
 • laita ensimmäinen pintalauta päätylaudan päälle sekä alaosassa, että selkäosassa, tulee siistimpi (kts.nro 3.)
aurinkotuoli ylijaama laudoista

Kokemuksia tuolista

Aurinkotuolimme ovat olleet aktiivisessa käytössä ja jokainen, joka niissä on istunut/köllötellyt, on pitänyt niistä. Ne ovat tukevat, tyylikkäät ja mukavat käytössä. Voiko aurinkotuoleilta enempää vaatia?!

Tartu rohkeasti ideaan kiinni, tuoli on todella helppo tehdä ja valmistuu erittäin nopsaan. Hanki tarvittaessa myös kunnon työkalut, niin jatkossakin on kiva tehdä kaikkea kivaa kotiin ja mökille.

Jos haluat tehdä enemmänkin kalusteita ja piharakennelmia itse, niin kurkkaappa seuraavaksi Adlibriksessä myynnissä olevaa laadukasta *) ”Piharakennukset” -teosta.

Kirjasta löytyy tietoa niin materiaaleista, tarvikkeista kuin rakennuslupa-asioistakin, ja sen ovat kirjoittaneet ansioituneet rakennusalan asiantuntijat Markku Koivuniemi, Raimo Niemelä sekä Markku Heikkilä.